LEDER

Pendlerbolig-rotet:

Lite tillitvekkende

Toppolitikerne bør vise åpenhet om skatterotet rundt pendlerboligene.

TINA BRU HAR FÅTT VARSEL OM TILLEGGSSKATT: Høyre-nestlederen bekrefter til NRK at hun betalte leie til foreldrene for å unngå å måtte skatte for fordelen av pendlerleilighet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
TINA BRU HAR FÅTT VARSEL OM TILLEGGSSKATT: Høyre-nestlederen bekrefter til NRK at hun betalte leie til foreldrene for å unngå å måtte skatte for fordelen av pendlerleilighet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Tina Bru er den siste i rekken av framtredende politikere som har innrømmet å ha fått varsel om tilleggsskatt for bruken av pendlerboliger. Høyre-nestlederens varsel gjelder perioden 2018 til juli 2021, mens Bru og hennes familie bygde hus og samtidig var folkeregistrert i ettromsleiligheten hennes foreldre eier i Stavanger. Foreldrene var samtidig folkeregistrerte samme sted. Skatteetaten mener den tidligere statsråden ikke har betalt nok i leie på hjemstedet, siden Bru betalte mindre enn markedsleie. Den tidligere statsråden bodde i deler av perioden i pendlerbolig på Gimle terrasse i Oslo og bekrefter at hun betalte leie til foreldrene for å unngå å måtte skatte for fordelen av pendlerleilighet.

Bru bestrider kravet fra Skatteetaten og har hyret advokat. Samtidig vil hun bare gi pressen adgang til å lese den delen av brevet fra Skatteetaten som bekrefter at hun skal anses som pendler, ikke de delene som begrunner hvorfor hun står i fare for å måtte betale ekstra skatt. Dette er lite tillitvekkende.

45 politikere har fått varsel om krav fra Skatteetaten for sine pendlerboliger. Skattedirektør Nina Schanke Funnemark mener reglene er helt klare og sier varslene skyldes forhold i tre kategorier: Noen regnes ikke som pendlere, for eksempel fordi de var bosatt i Oslo før de fikk pendlerleilighet. Noen har leid ut boligen sin på hjemstedet, helt eller delvis. Den siste kategorien har leid bolig på hjemstedet uten å betale markedspris. Bru langt fra alene om å bestride kravet. Flere politikere, Stortingets administrasjon og Statsministerens kontor utfordrer Skatteetatens tolkning av lover og forskrifter.

For den enkelte er høye krav om tilleggsskatt en stor belastning og flere av toppolitikerne har på forhånd gjort det de kan for å rådføre seg og unngå å havne i en slik situasjon. Rent menneskelig kan man forstå at de nå protesterer.

Politisk er dette likevel svært uklokt. Toppolitikere er ikke de eneste som får tilleggsskatt etter å ha misforstått lover og regler, men de står i en særstilling. Dette er nemlig de samme menneskene som bestemmer hvordan systemet skal fungere – ikke bare for dem selv, men for alle andre yrkesgrupper. Derfor er disse sakene en katalysator for en trist trend: Tilliten til våre folkevalgte faller.

Toppolitikerne bør vise åpenhet om skatterotet rundt pendlerboligene. Og i den grad skattereglene er for vanskelige til at de forstår dem selv: Lage enklere regler.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer