DEBATT

Krise i kultur- og utelivet

Litt av en julegave

Regjeringen kunne enkelt sørget for at Oslos barer og kulturbedrifter overlevde 2020. Den bare vil ikke.

STÅR PÅ SPILL: - Det som står på spill er kulturen og mangfoldet i byen vår, om det som skaper liv og glede, skriver innsenderen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
STÅR PÅ SPILL: - Det som står på spill er kulturen og mangfoldet i byen vår, om det som skaper liv og glede, skriver innsenderen. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Se mer
påvist smittet 60 300 +372
innlagt 131 +6
døde 544 +1
påvist smittet 97 500 000+656.8K
døde 2 090 000 +16.7K
Se mer

Tusenvis av mennesker som jobber i barer, med konserter, scenekunst, lysteknikk, på restaurant, går snart jula i møte vel vitende om at de er permittert fra jobben, med all den usikkerheten det skaper. I Oslo alene var 5000 ansatte i disse bransjene permittert eller sagt opp i midten av november, trolig er det enda flere nå.

Da smitten var på vei opp igjen i Europa, trosset regjeringen smittevernfaglige råd, og lempet på karantenereglene. Oljebransjen trengte arbeidskraft, og regjeringen logret med halen. Importsmitten skjøt i været, og det gikk ikke lenge før regningen ble sendt til helt andre bransjer i form av nye restriksjoner.

For kort tid siden stengte platebutikken, kafeen og baren Bare Jazz dørene, etter 21 år som hovedstadens vugge for jazzinteresserte. Parkteateret, som har ligget på Grünerløkka i Oslo i 18 år, varsler om at det ikke er sikkert de vil klare seg over jul. Rekken er lang av steder som er i akutt nød, og som kan bli borte mens du leser dette.

Med andre ord: Hvis ikke regjeringen handler nå, vil mange av dem som nå er permittert, miste jobben permanent, og mange av stedene Oslo-folk elsker, stenge dørene for godt. Litt av en julegave.

Men regjeringen har god tid. Kompensasjon for pengene utesteder, restauranter og kulturbransjen mistet i september kommer i beste fall i slutten av januar – altså fire-fem måneder på etterskudd. Det som kommer, dekker bare en liten del av de reelle kostnadene for bedrifter som må stenge helt. Og når hjelpen endelig kommer, vil en del av pasientene ikke være til å redde.

For ti år siden starter jeg selv en liten butikk i Trondheim. Jeg kjenner meg godt igjen i det utelivsgründere i Oslo forteller om bedrifter som er startet på midler skrapet sammen fra venner og familie, 70-timersuker og kanskje pant i egen leilighet. Lån i banken, selv med statsgaranti, er noe denne typen bedrifter kan skyte en hvit pil etter.

Regjeringens næringspolitikk forholder seg ikke til de små bedriftenes virkelighet. Den kommer fra en verden hvor man teller millioner og ikke kroner i regnskapene. Lettelser i formuesskatten fungerer ikke når du ikke har formue å skatte av. Å senke eiendomsskatten, slik kommunalminister Nikolai Astrup foreslo, funker ikke når nesten alle leier, ikke eier, lokalene de driver butikk og kafé i. Regjeringen mener kulturbransjen kan ta opp banklån når regjeringens koronakompensasjon lar vente på seg. Men mange småbedrifter har ikke god nok økonomi til å få lån.

Motviljen mot å hjelpe serveringsbransjen står i sterk kontrast til regjeringens vilje til å legge ned innsats for de store bedriftene. Regjeringen og Ap, FrP og Sp på Stortinget ga i vår olje- og gassbransjen 100 milliarder kroner i skattefordeler. Og regjeringen var villig til å gi Norwegian lånegarantier verdt 3 milliarder kroner, et selskap som allerede før koronakrisen var rammet av stor gjeld og konkursfare.

De samme partiene som i vår løp om kapp for å la oljebransjen diktere både støtteregler og smittevernregler, stemte etter finansdebatten ned MDGs forslag i Stortinget om å utvide kompensasjonsordningen for kultur- og serveringsbransjen. Vi ville at den skulle dekke arbeidergiverperioden ved permittering, forsinkelsesrenter og at flere bedrifter skulle inkluderes i ordningene. De samme partiene stemte også ned vårt forslag om å beskytte småbedrifter mot utkastelse fra lokalene de leier. Vi var også alene om å foreslå at merverdiavgiften for servering skal ned til 15 prosent.

Det er fortsatt mulig å redde mange av stedene og jobbene, dersom regjeringen vil. Men det må handles raskt. Det er nødvendig å anerkjenne verdien av andre bransjer enn olje. Det som står på spill er kulturen og mangfoldet i byen vår, om det som skaper liv og glede. Men det som aller mest står på spill, er menneskeskjebner.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer