Litterær trynefaktor

NEW YORK (Dagbladet): Utseende selger bøker i USA. Og da er det ikke illustrasjonen på omslaget man tenker på. Det er portrettet av forfatteren på baksiden av boka som teller.

I USAs akselererende fasadeverden er et av forleggernes første spørsmål om en debutforfatter nå: Hvordan ser forfatteren ut?

  • Washington Post forteller historien om en suksessrik forfatter som fikk et romanmanus av venn. Hun ville ha hjelp til å finne en agent for boka. Forfatteren sender romanen til sin egen agent, som sender den videre til en forlegger.

Forleggeren liker manuset, men har et vesentlig spørsmål: Hvordan ser hun ut?

Da suksessforfatteren hører dette, blir han både rasende og forarget. Men enten han liker det eller ikke, utseende betyr mer og mer i amerikansk forlagsverden.

  • En av forklaringene på at en pen forfatter selger mer enn en mindre pen forfatter er TV. Alt som selges, skal selges via TV. Å se bra ut på TV er like viktig som hva man skriver, sier de mest kyniske. Det gjør iallfall ikke noe om man har høye kinnbein, dådyrøyne, snøhvit tanngard og blank man, innrømmer en litt skamfull forleggerverden.

Det er bare å åpne sommernummeret til The New Yorker og se presentasjonen av fire novelleforfattere. Alle ser ut som om de har roller i TV-seriene «Venner for livet» eller «Sex og singelliv».

Erika Krause er en av dem. Hun er avbildet i ildrød kjole med tynne skulderstropper og sandaler. Novellen hennes, «The Husbands», begynner slik: «Jeg liker å gå til sengs med andre kvinners ektemenn...»

  • Krause er innforstått med at utseende har begynt å telle for forfattere. «Man gir en stemme et ansikt. Det kan gjøre lesere mer nysgjerrig på hva vi skriver,» sier hun til Washington Post.

Også novelleforfatteren Jonathan Hermann har skjønt hva han skal gjøre:

«Jeg skal ta et svart-hvitt-bilde som sier noe om min personlighet. Jeg skal sitte på kanten av senga. I senga ligger det to sovende modeller. Jeg er naken. Kvinnene er nakne. Det skal se ut som om vi har hatt sex. Jeg røyker en sigarett, og over brystet mitt skal det stå: Henry Miller is God.»

  • Noe for Dag Solstad eller Jan Kjærstad?
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.