«Livet er både dritt og vakkert på samme tid»

Vi skal møte det som gjør vondt. Vi skal gråte, sørge og leve oss igjennom det vonde. Det går bra å ikke ha det bra!

TIDEN KAN BETY NOE: Eva Dønnestad mener det går bra å leve med noe som er vondt, og at det en dag kan se annerledes ut. Foto: Privat.
TIDEN KAN BETY NOE: Eva Dønnestad mener det går bra å leve med noe som er vondt, og at det en dag kan se annerledes ut. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

Vi er blitt innprentet med at vi skal ha det bra og helst være smertefrie. Kommer smerten, skal den dempes. Kommer ubehag, skal vi bli kvitt det. Noen oppsøker venner, natur eller kultur. Andre prøver å dempe smerten ved å skade seg selv, spise lite eller for mye, ruse seg, stenge av og unnvike livet på godt og vondt.

I ekte livsutfoldelse er det en nær sammenheng mellom gleden og sorgen. Det vonde skal gjennomleves på samme måte som det gode skal leves.

Her om dagen fikk jeg en mail fra et ungt menneske som deltok på kurs i menneskemøter for noen år siden. Jeg fikk gjengi anonymt:

«Hei, Eva. Jeg hadde det bra den perioden jeg var på med opplæring i menneskemøter (..) Jeg hadde overskudd. Det siste året har jeg mista den gutten. Får ikke til studier sånn jeg ønsker. Skjønner mer av det vi snakket om. Forskjellen på selvfølelse og selvtillit. Jeg får ikke til noe, orker ikke noe og vet ikke lenger hvem jeg er.

Forsøker å holde fast ved at jeg har samme verdi som da jeg fikk til alt. Det er ikke lett å ha det vondt. Jeg var ikke forberedt på at jeg skulle møte veggen. Jeg er ikke syk, men sliten. Har det ikke godt. Det går sakte framover og jeg har begynt å skrive ned hvordan jeg har det. Jeg skriver også ned hva jeg lengter etter, hva jeg finner meningsfullt og hva som tapper meg. Hvilke mennesker det gjør godt å være sammen med. Jeg tror jeg kanskje kan bli en enda tryggere person når jeg kommer meg igjennom dette.»

Jeg leste meldingen flere ganger før jeg svarte. Det er slike møter med mennesker som ofte er igangsetter til å skrive spalter for å dele med flere.

Jeg har ofte brukt setningen «det går bra», i betydningen: Det går bra å leve med noe som er vondt. Det kan se annerledes ut en dag. Tiden kan bety noe. Nye opplevelser. Gode øyeblikk i naturen eller med gode mennesker. Jeg har sagt den setningen som trøst og oppmuntring, ikke som billig overflatebehandling av menneskelig lidelse.

Vi skal møte det som gjør vondt. Vi skal gråte, sørge og leve oss igjennom det vonde. Vi går ikke til grunne. Vi kan få hjelp. Vi kan finne trøst hos hverandre. Vi kan til og med klare å leve oss igjennom en del alene - om vi bare finner lyspunkt, pauser der vi glemmer det vonde.

«Mangt skal vi møte, mangt skal vi mestre», synger Erik Bye. Selvaktelse er et fint begrep å lære seg. Du skal ikke la noen gjøre deg mindre enn du er. Ikke la noen tulle med smerten din, ta fra deg gledene eller dempe potensialet ditt. Jobb med å akte deg selv. Du er for verdifull til å la noen tråkke deg ned!

MØTE DET SOM GJØR VONDT: Eva Dønnestad mener man skal gråte, sørge og leve seg gjennom det vonde. Foto: Privat.
MØTE DET SOM GJØR VONDT: Eva Dønnestad mener man skal gråte, sørge og leve seg gjennom det vonde. Foto: Privat. Vis mer

Setningen betyr ikke at alt blir smertefritt og kjennes godt. Nei, mer i betydningen: Det går an å leve her – med savn, sorger, lengsler, sår – og samtidig kjenne en liten gnist av glede og livskraft. For det å leve er ikke lykke og en smertefri komfortsone. Livet har fasetter, det er normalt, og vi kjemper så godt vi kan alle sammen. Vi klarer oss bare ikke så godt alene. Vi trenger dem som løfter blikket – et vennlig et.

Med bakgrunn i at mange unge oppgir at de er ensomme, kjenner på press og er deprimerte, sier jeg ofte dette på workshop i menneskemøtekompetanse:

«Livet er både dritt og vakkert på samme tid. Noen ganger er mørket størst, andre ganger er det lyse størst i oss».

For å være tro mot oss selv, kan det være fint å lære seg å sette livsfremmende grenser. Det er ikke snilt å gjøre alle til lags og glemme seg selv. Det er ikke spesielt viktig å mestre alt om vi ikke finner mening og tid til å være sammen med dem som betyr noe for oss.

Det er vi som nå er voksne som må vise og lære barn og unge at livet er noe vi kan stå i og overleve – også når det er vondt. Vi må være forbilder. Alle er sårbare og robuste på samme tid. Livet er godt og vondt; det er livets vesen.

Jeg inviterer ofte kursdeltakere til å dele tanker rundt selvtillit og selvfølelse. Mange forteller at de er mestringsoppdratt. Å bygge selvtillit er knyttet til det vi gjør og til det å være flink. Det kan vi bli veldig slitne av. Før eller siden får vi ikke til alt i livet, for det er ikke alt som kan velges. Og hvem blir vi da? Selvfølelsen har sitt anker i hvem du ER.

Du vet din verdi – uansett om du får til eller ikke. Uansett om du har det vondt eller godt.

Dersom vi klarer å hvile i en god følelse av oss selv, takler vi bedre å ikke få til alt. Vi går ikke helt i kjelleren om vi møter motstand. Vi vil hente fram andres potensial - og vi hvile i selvfølelsen. Gjøre andre store.

Å ta vare på seg selv og andre, både kroppen, hjernen og sinnet, krever en bevisstgjøring. Alene klarer vi mindre enn vi klarer sammen. Det er utrolig hvor mye vi kan takle med noen ved vår side. Vi er VÆREkraftige mennesker. Smerten skal aldri bagatelliseres, ignoreres eller ikke tas på alvor.

Over alle hendelser, episoder og vonde opplevelser, kan det kastes et nytt lys. Mange har erfart at noe ser litt annerledes ut enn akkurat da vi kjente oss som verst.

De som bryter bølgene, skal du ikke kimse av. De finner en indre styrke. Når skallene knuses, kan vi finne inn til kjernen i oss. I dette eksistensielle rommet er det ikke farlig å kjenne på savn. Å ha lengsler etter mening. Å være i noe ufullkomment. Det er menneskelig. Lengsel kan drive oss til steder i oss selv og til møter med andre som blir livgivende og meningsfulle.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer