DEBATT

Olje og klima

Livsfarlig kjærlighet

Bare et sterkt MDG vil sikre at skilsmissen mellom velferdsstaten og petroleumsnæringen ikke ender i tragedie.

IRRASJONELL: Det vi nå ser er en fullstendig irrasjonell regjering som gjør alt i sin makt for å berge forholdet til sin elskede oljeindustri, skriver kronikkforfatteren. Her besøker tidligere olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg Ekofisk-feltet i forbindelse med 50-årsmarkeringen i 2019. Foto: Carina Johansen / NTB
IRRASJONELL: Det vi nå ser er en fullstendig irrasjonell regjering som gjør alt i sin makt for å berge forholdet til sin elskede oljeindustri, skriver kronikkforfatteren. Her besøker tidligere olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg Ekofisk-feltet i forbindelse med 50-årsmarkeringen i 2019. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I kullfyrte Australia får regjeringen kritikk for å ikke redde «the Great Barrier Reef». I oljefyrte Norge himler regjeringen med øynene over oljejobber som står i fare. Prisen for regjeringens fossile kjærlighet må dekkes av skattebetalerne.

Australia fikk nylig kritikk av FN for å ikke gjøre nok for å beskytte the Great Barrier Reef fra klimaendringene. FN mener revet må settes på UNESCOs fareliste ettersom regjeringen ikke klarer å ta vare på det dyrebare havområdet som huser mer en ti prosent av verdens fiskearter. Da Australias regjering mottok nyheten reagerte de ikke slik man gjerne skulle tro – med å gjøre alt i sin makt for å sikre revets overlevelse. De rettet heller skytset mot FN.

Grunnen til regjeringens aggressive respons bunner i FNs kritikk mot at Australia ikke tar klimaendringene på alvor. Økning I havtemperaturen utenfor Australias kyst er den viktigste årsaken til at the Great Barrier Reef står I fare. Men for å hindre økt havtemperatur må Australia kutte sin nest viktigste eksportvare – Kull.

På samme måte som Norge forsyner Europa med olje og gass fôrer Australia kinesiske kullkraftverk med kull. Australias kullavhengighet gjør det dermed mer komfortabelt å kjefte på FN enn å gjennomføre tiltak som faktisk løser problemet. Parallellene til Norge er slående. Også her hjemme gjør vår oljeavhengighet regjeringen blind for hva som må gjøres for å bekjempe klimaendringene

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer