DEBATT

Helsetjenesten:

Livsfarlig rovdrift

Rovdrift fører til overdødelighet i helsevesenet, viser en stor ny rapport fra USA.

MER SMITTE: En ny amerikansk rapport viser at sykehus som er overbelastet på grunn av covid-19 får overhyppighet av død på grunn av begrensninger i ressurser som sengeplass, personell og utstyr, noe som fører til økt sykehussmitte, dårligere behandling og feilbehandling, skriver innsenderen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MER SMITTE: En ny amerikansk rapport viser at sykehus som er overbelastet på grunn av covid-19 får overhyppighet av død på grunn av begrensninger i ressurser som sengeplass, personell og utstyr, noe som fører til økt sykehussmitte, dårligere behandling og feilbehandling, skriver innsenderen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Bjørg Marit Andersen
Bjørg Marit Andersen Vis mer

Smittetallet øker fra dag til dag og dødstall stiger langt over tidligere erfaringer i en befolkning som er nærmest fullvaksinert. Helsemyndighetene har siste året promotert «flokkimmunitet» med en «95 prosent effektiv vaksine» uten at dette er blitt mer sant.

NY VARIANT: Fagdirektør i FHI, Frode Forland, sier den nye coronavirusvarianten fra Sør-Afrika kan bli en variant av bekymring. Video: Vegard Krüger. Reporter: Johannes Fjeld. Vis mer

Tvert imot har det utviklet seg stadig nye «bølger» styrt av helsemyndighetene sitt ensidig kjør med vaksinasjon uten å følge opp med generelle og gode nok smitteverntiltak.

Gang på gang har WHO og CDC understreket nødvendigheten av de generelle smitteverntiltakene, i tillegg til vaksinasjon, som smitteoppsporing, karantene, testing, grensekontroll, avstand, bruk av maske og håndhygiene osv. Men her er norske myndigheter helt døve i sin redsel for å minske populariteten blant øldrikkende, støyende og nytelseshungrige nordmenn.

Selv om vaksinen ikke stopper smitten så reduserer den likevel alvorlig sykdom, sykehusinnleggelse og død og må derfor anbefales. Men vaksinen er blant de dårligste vi har - på nivå med influensavaksinen som varierer i effektivitet mellom 40 og 60 prosent.

Derfor er vaksinesertifikat bare en falsk sikkerhet - noe som til og med kan øke smittefaren i samfunnet dersom det brukes ensidig som nøkkel til smittesammenkomster eller opphold i høysmitte-land – uten at riktige smitteverntiltak gjennomføres samtidig.

Det kommer stadig nye rapporter om et norsk helsevesen i knelende posisjon, både i primærhelsetjenesten og ved sykehus. Dette skjer mens Regjeringen benytter antall innlagte som en ubarmhjertig mal og kjører helsevesenet det remmer og tøy kan holde mot et sammenbrudd. Hensikten er å «holde samfunnet åpent» og flest mulig sykehussenger i drift for stadig nye coronapasienter.

Rovdrift fører til overdødelighet i helsevesenet, viser en stor, ny rapport fra USA (French, MMWkly Rep,2021). I USA er nå to per 1000 innbyggere døde av Coronaviruset (330 millioner innbyggere). Rapporten viser at overbelastede sykehus på grunn av Covid-19 får overhyppighet av død på grunn av begrensninger i ressurser som sengeplass, personell og utstyr, noe som fører til økt sykehussmitte, dårligere behandling og feil-behandling.

Dette fører til kriseliknede tilstander også versus andre akutte sykdommer som hjerteinfarkt, slag, diabetes som får forsinket behandling. I perioden juli 2020 til juli 2021 (med Deltavirus) ble forhold mellom belastning og sykehusdød undersøkt.

Dersom USAs intensivkapasitet (ICU) var belastet med 75 prosent, ble det beregnet 12 000 ekstra dødsfall i de neste to uker og hvis 100 prosent av ICU-kapasitet var belagt var det forventet 80 000 ekstra dødsfall i de følgende to uker. Dette viser viktigheten av å kontrollere pandemien før den kommer så langt som til økt belasting på sykehusene.

Så våre helsemyndigheter har ved bare å «følge sykehusinnleggelser tett» brukt feil indikator eller mal for å «kontrollere» utbruddene. Føre-var-tanken har vært fraværende og de har vært for seint ute med få tiltak som i tillegg ofte har vært ineffektive. Dette kan ha medført overdødelighet også i norsk helsevesen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer