KOMMENTARER

IS-kvinnen:

Lo og fniste av halshogging

IS-kvinnen er brutalt ærlig.

VAR UNG OG FORELSKET: Den tiltalte dro til Syria for å være sammen med IS-krigeren Bastian Vasquez i 2013. I retten mandag fortalte kvinnen at hun elsker ham ennå. Tegning: Esther Bjørneboe
VAR UNG OG FORELSKET: Den tiltalte dro til Syria for å være sammen med IS-krigeren Bastian Vasquez i 2013. I retten mandag fortalte kvinnen at hun elsker ham ennå. Tegning: Esther Bjørneboe Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Da Bastian Vasquez ringte hjem til kjæresten og fortalte at han hadde skåret hodet av en general, ble hun ikke sjokkert. Hun fniste og lo og sa at hun gjerne ville gjort det samme.

– Jeg støttet det han gjorde. På den tida var jeg enig med Bastian i alt, sa den terrortiltalte IS-kvinnen i retten mandag.

Nå forteller hun om det på en likefram og kald måte, med en rystende mangel på empati.

I 2012 var de begge aktive medlemmer i den ekstreme gruppa Profetens Ummah, og hun støttet aktivt ideen om hellig krig. Etter at Vasquez reiste til Syria i november 2012, ringte han ofte hjem til kjæresten og oppfordret henne til å komme etter. Hun var hodestups forelsket. I hemmelighet solgte hun eiendeler, tømte sparekontoen sin og tok opp forbrukslån. Så dro til hun Syria for å slutte seg til ektemannen, som da var aktiv i Nusrafronten, tilknyttet al-Qaida, og snart skulle slutte seg til IS og bli en sentral figur i terrororganisasjonen. I retten forteller kvinnen åpent at hun reiste for å stelle for ham og så det som hennes bidrag til en hellig krig.

Derfor står den 30 år gamle norsk-pakistanske kvinnen tiltalt etter straffelovens paragraf 136 a, «for å ha deltatt i en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler». Det er denne lovteksten som gjør det mulig å straffe kvinner som sluttet seg til IS, selv om de ikke deltok i krigshandlinger selv. Tidligere er én norsk kvinne dømt etter denne paragrafen. Hun ble pågrepet i Wien med falskt pass og penger, på vei mot Syria. Saken som nå går i Oslo tingrett er den første med en hjemvendt IS-kvinne som har vært del av kalifatet.

Dette er politisk brennbar juss. At norske myndigheter hentet denne kvinnen og de to barna hennes hjem fra flyktningleiren al-Hol i januar i fjor, ble den utløsende årsaken til at Fremskrittspartiet gikk ut av regjering. Hjemvendte fremmedkrigere er en reell sikkerhetsrisiko i Europa. For første gang i historien er husmødre en viktig del av krigsstrategien på samme tid og sted som kampene om land pågår. De ble sett på som en forutsetning for kalifatet, det hellige landet IS erklærte.

Adgangen til å straffe deltakelse i terrororganisasjoner og ikke bare handlinger er derfor en viktig, risikoreduserende bestemmelse. Dommen i denne saken vil skape presedens for seinere saker, når og om de andre norske kvinnene som nå sitter i syriske flyktningleirer kommer hjem. Der er både de to norsk-somaliske søstrene portrettert i bokform av Åsne Seierstad og den kjente islamisten Aisha Shezadi Kausar, med sine barn.

Den 30 år gamle tiltalte kvinnen kom til retten kledd i rosa, figurformet skjorte, med markerte briller og løsthengende, skulderlangt hår. I vitneboksen framstår hun som brutalt ærlig, men nølende og usikker. På rettssakens første dag hadde hun muligheten til å forklare seg fritt, men slet og ba derfor om direkte spørsmål. Videre forklarte hun seg i kronologisk rekkefølge, om oppveksten fra hun kom til Norge fra Pakistan fem år gammel og fram til den første tida i Syria.

Hennes forklaring er på mange måter en klassisk radikaliseringshistorie. Hun kom til Norge med familien som femåring, og de bodde flere ulike steder i Oslo gjennom oppveksten hennes. Tiltalte ble utsatt for til dels grov mobbing. Fremdeles er dette så sårt å tenke på at kvinnen brøt sammen i retten og måtte be om en pause før hun fortsatte sin forklaring.

Kvinnen vokste opp i en liberal muslimsk familie, men som fersk student på det som da het Høgskolen i Oslo og Akershus kom hun raskt i kontakt med Islam Net og deres bokstavtro religiøs praksis. Tiltalte begynte å bruke hijab og fikk nye venner, noen av disse ledet henne også inn i den ekstreme og voldelige grupperingen Profetens Ummah. Foreldrene hennes motsatte seg både bekledningen og datteras nye miljø og forsøkte å få henne til å prioritere skolen isteden. De ønsket også at hun skulle gifte seg med en fetter fra Pakistan. Likevel gikk de med på å treffe datteras utkårede Bastian Vasquez, men ble slett ikke overbevist om at den skjeggete, arbeidsledige mannen ville bli god ektemann for dattera. Det ble han da heller ikke.

Retten ble hevet noe tidligere enn planlagt mandag ettermiddag, fordi tiltalte brøt sammen i gråt på ny, da hun fortalte om hvordan ekteskapet utviklet seg. Vasquez kritiserte henne, ble voldelig, utsatte henne for overgrep og ville hente også en annen kone til Syria. Tiltalte ønsket seg hjem, men fikk ikke lov.

Det vil vi høre mye mer om når hennes forklaring fortsetter tirsdag. Forsvarer Nils Christian Nordhus vektlegger at hun ble holdt tilbake med tvang som viktig for straffansvaret. Han sa også at han mener at å inngå ekteskap og føde barn aldri i seg selv kan være straffbar deltakelse i en terrororganisasjon. De neste fire ukene skal retten få belyst ulike syn før de avgjør nettopp dette.

Etter at Vasquez døde, ble den tiltalte kvinnen gift på ny to ganger. Men om den avdøde ektemannen er hun fremdeles kjærlig i omtalen:

– Jeg elsker ham ennå.

HUN VISSTE: Aktor Geir Evanger sier at IS-kvinnen visste hva hun gikk til da hun reiste til Syria. Video: NRK Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer