KOMMENTARER

IS-kvinnen:

Lo og fniste av halshogging

IS-kvinnen er brutalt ærlig.

VAR UNG OG FORELSKET: Den tiltalte dro til Syria for å være sammen med IS-krigeren Bastian Vasquez i 2013. I retten mandag fortalte kvinnen at hun elsker ham ennå. Tegning: Esther Bjørneboe
VAR UNG OG FORELSKET: Den tiltalte dro til Syria for å være sammen med IS-krigeren Bastian Vasquez i 2013. I retten mandag fortalte kvinnen at hun elsker ham ennå. Tegning: Esther Bjørneboe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Da Bastian Vasquez ringte hjem til kjæresten og fortalte at han hadde skåret hodet av en general, ble hun ikke sjokkert. Hun fniste og lo og sa at hun gjerne ville gjort det samme.

– Jeg støttet det han gjorde. På den tida var jeg enig med Bastian i alt, sa den terrortiltalte IS-kvinnen i retten mandag.

Nå forteller hun om det på en likefram og kald måte, med en rystende mangel på empati.

I 2012 var de begge aktive medlemmer i den ekstreme gruppa Profetens Ummah, og hun støttet aktivt ideen om hellig krig. Etter at Vasquez reiste til Syria i november 2012, ringte han ofte hjem til kjæresten og oppfordret henne til å komme etter. Hun var hodestups forelsket. I hemmelighet solgte hun eiendeler, tømte sparekontoen sin og tok opp forbrukslån. Så dro til hun Syria for å slutte seg til ektemannen, som da var aktiv i Nusrafronten, tilknyttet al-Qaida, og snart skulle slutte seg til IS og bli en sentral figur i terrororganisasjonen. I retten forteller kvinnen åpent at hun reiste for å stelle for ham og så det som hennes bidrag til en hellig krig.

Derfor står den 30 år gamle norsk-pakistanske kvinnen tiltalt etter straffelovens paragraf 136 a, «for å ha deltatt i en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler». Det er denne lovteksten som gjør det mulig å straffe kvinner som sluttet seg til IS, selv om de ikke deltok i krigshandlinger selv. Tidligere er én norsk kvinne dømt etter denne paragrafen. Hun ble pågrepet i Wien med falskt pass og penger, på vei mot Syria. Saken som nå går i Oslo tingrett er den første med en hjemvendt IS-kvinne som har vært del av kalifatet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer