KOMMENTARER

FBI raidet Mar-a-Lago

Lock him up!

Politisk vold er den farlige arven etter Donald Trump.

RANSAKET: Tidligere i august ransaket FBI Donald Trumps golfklubb Mar-a-Lago og beslagla flere esker med graderte dokumenter som eks-presidenten hadde tatt med seg ulovlig fra Det hvite hus. Nå advarer Trump om «stygge tilstander» hvis han blir straffeforfulgt. Foto: Steve Helber / Ap Photo
RANSAKET: Tidligere i august ransaket FBI Donald Trumps golfklubb Mar-a-Lago og beslagla flere esker med graderte dokumenter som eks-presidenten hadde tatt med seg ulovlig fra Det hvite hus. Nå advarer Trump om «stygge tilstander» hvis han blir straffeforfulgt. Foto: Steve Helber / Ap Photo Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Da FBI på sensommeren gikk til aksjon mot Trumps golfklubb i Florida, Mar-a-Lago, fant de enda flere esker med graderte dokumenter fra Det hvite hus. Trump hadde allerede levert fra seg 15 esker, fulle av hemmeligstemplet materiale, etter at det amerikanske nasjonalarkivet truet med å anmelde ham. FBIs mistanke om at eks-presidenten hadde mer på lager, holdt stikk. Mange av dokumentene inneholdt topphemmelig informasjon om amerikansk etterretning og kunne, hvis de kom i gale hender, sette spioners liv i fare. Hvem vet om skaden allerede er gjort?

Funnet var ingen overraskelse. I 18 måneder hadde justisdepartementet bedt Trump om å levere tilbake dokumentene, som han ulovlig hadde tatt med seg på flyttelasset da han forlot Det hvite hus. I halvannet år hadde de forhandlet med den tidligere presidenten uten å komme noen vei. Trump mente dokumentene tilhørte ham.

Etter ransakingen hevdet han at FBI hadde plantet dokumentene. Dessuten var de ikke lenger graderte. Han hadde selv nedgradert dem. Dessuten var det et politisk hevntokt. Dessuten, hva med Hillary Clintons e-post?

Etterretningsfolk har blitt dømt til fengsel for langt mindre alvorlige brudd på sikkerhetslovene, en høyt ansett general fikk sparken. Men med Trump forhandles det i 18 måneder, mens topphemmelige dokumenter lå strødd rundt i lokaler som utallige personer uten sikkerhetsklarering hadde fri adgang til. Ingen kan beskylde justisdepartementet for å ha forhastet seg, eller bruke overdreven makt.

Det er selvfølgelig en delikat sak når en tidligere president begår et åpenbart lovbrudd og utgjør en trussel mot rikets sikkerhet. Noe liknende har aldri skjedd før. Når presidenten heter Donald Trump, er det en tikkende politisk bombe.

Frykten for hva som kan skje, vet Trump og hans allierte å utnytte. De gir ingen forklaring på hvorfor Trump tok med seg graderte dokumenter til Florida. I stedet angriper de myndighetene for å trakassere Trump. Ikke uventet har det allerede resultert i utallige trusler mot alle involverte myndigheter. En bevæpnet mann ble skutt og drept da han prøvde å ta seg inn i et lokalt FBI-kontor, en annen mann ble nylig arrestert for å ha truet med å drepe FBI-ansatte. Også nasjonalarkivet, som oppbevarer offentlige dokumenter, har mottatt drapstrusler. Selv bibliotekarer er ikke trygge i Trumps Amerika.

FUNN: Ekstrem tørke i Storbritannia har ført til at vannstanden i innsjøen har stupt. Det førte til et oppsiktsvekkende funn. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / Nichola Barningham Vis mer

Som i oppkjøringen til angrepet på Kongressen, gjør Trump sitt beste for å hisse opp stemningen. I et intervju med Fox News denne uka, spådde han at det kan bli «veldig stygt» hvis myndighetene fortsatte å forfølge ham. Eller stille ham til ansvar, som det også heter. Hans trofaste våpendrager, senator Lindsey Graham, sa noe av det samme til favorittkanalen noen dager før. Hvis Trump blir stilt for retten, advarte han, vil det bli opptøyer i gatene. Senatoren fryktet for landets fremtid. Donald Trump postet straks uttalelsen på sin mediekanal, Truth Social, og gikk deretter ut med det samme odiøse budskapet om kaos og vold hvis han ikke går fri.

Dyrkingen av vold og konflikt var gjennomgående i Trumps presidentskap fra første stund. Etter angrepet på Kongressen og høringene om Trumps rolle, har Trumps republikanere skrudd opp volumet. Og de blir hørt. Et flertall av Trumps tilhengere mener nå, ifølge en fersk måling, at det er sannsynlig at det vil bryte ut en borgerkrig i løpet av ti år. Politisk vold og trussel om vold mot politiske motstandere har blitt den livsfarlige arven etter Trump.

Om to måneder er det mellomvalg i USA. Det kan bli enda et vippepunkt i amerikansk historie. Flere av kandidatene Trump støtter, vant suverent i nominasjonsprosessen. De tror på Trumps store løgn om valgfusk og mener Joe Biden ikke er USAs rettmessige president. Noen av dem har skremmende valgkampvideoer, hvor de poserer med automatvåpen som de truer med å bruke mot meningsmotstandere og minoriteter. Hvis republikanerne vinner tilbake senatet, er ekstreme anti-demokrater i førersetet.

Det utenkelige kan skje igjen. Traumet fra valget i 2016 bidrar til spenningen. Få demokrater våger å tro på positive meningsmålinger som tyder på at Trumps republikanere tross alt er svekket av de mange anklagene mot Trump, av anti-abortlovgivning og konspirative koko-kandidater. I stedet flirer de av at Trump nå får smake sin egen medisin og hvisker håpefullt mens de ser seg over skulderen: Lock him up!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer