LEDER

Kjerkols helsetale:

Løfter som forplikter

Helseminister Ingvild Kjerkol serverte gode og interessante avklaringer i den årlige helsetalen. Men løftene forplikter.

DEN ÅRLIGE HELSETALEN: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap). Foto: Javad Parsa / NTB
DEN ÅRLIGE HELSETALEN: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap). Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Den druknet i all kontroversen rundt Jens Stoltenbergs kandidatur som sentralbanksjef. Det skulle egentlig godt gjøres. Det var nemlig knyttet store forventninger til den årlige helsetalen, denne gang fra helseminister Ingvild Kjerkol, som inntok podiet ved Universitetssykehuset Nord-Norge tirsdag denne uka. Etter to år med pandemi er søkelyset så til de grader satt på sykehusenes og helsetjenestenes kapasitet og organisering. De kraftige smitteverntiltakene i samfunnet i dag er begrunnet med bekymring for helsetjenestenes tåleevne. Helseministeren har også fått kritikk for fomlete kommunikasjonen i forbindelse med coronasituasjonen.

Talen fra helseminister Kjerkol tirsdag var imidlertid interessant, inneholdt blanke nyheter – og ga noen viktige avklaringer rundt utviklingen av regjeringens helsepolitikk i tida framover.

HOSTE: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) fikk problemer da hun holdt årets sykehustale i Tromsø, tirsdag 11. januar. Foto: Regjeringen Vis mer

Viktigst av alt for helsetjenesten var sannsynligvis nyheten om at regjeringen bevilger 1,5 milliarder ekstra til sykehusene. Dette kommer i tillegg til de 700 millionene som ble plusset på i statsbudsjettet. Midlene skal dekke høyere kostnader som følge av økt beredskapsnivå og smitteverntiltak, samt overtid og innleie på grunn av fravær og karantene blant de ansatte. Nyheten ble godt mottatt av både sykepleierforbundet og legeforeningen. Kjerkol argumenterte også for at bevilgningen vil gjøre at samfunnet tåler høyere smittenivå, og dermed legger til rette for å lette på tiltakene – særlig for å unngå nye, strenge tiltak til høsten. Det er en uttalelse som forplikter.

Kjerkol tok også for seg noen større, strukturelle problemstillinger under talen. Som ventet varslet hun at regjeringen vil skrote ordningen med fritt behandlingsvalg, som den forrige regjeringen innførte. Dette har regjeringen allerede lovet i Hurdalsplattformen, men nå kom datoen – det skal skje med effekt fra 1. januar neste år. Det mener vi er en fornuftig beslutning, etter at evalueringer har vist at fritt behandlingsvalg bare i svært begrenset grad har redusert ventetida for pasientene.

I tillegg ga Kjerkol tydelige signaler om at foretaksmodellen skal under lupen når strukturen i Sykehus-Norge skal gjennomgås av et nytt utvalg som settes ned i slutten av denne måneden. Allerede onsdag begynner også arbeidet med et annet utvalg – Helsepersonellkommisjonen, som skal se på tiltak for en helsetjeneste med god nok bemanning i møte med eldrebølgen. På dette området har pandemien vist at bemanningssituasjonen i Norge raskt kommer under sterkt press, og at andre land løser noen av problemene ved at hjelpepleiere slipper til i flere behandlingssituasjoner. Oppfølgingen av arbeidet i disse utvalgene vil sannsynligvis avgjøre hvor godt Støre-regjeringen lykkes innenfor helsepolitikken.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer