Løgn og lumre rykter

Fridtjov Birkeli ble ekspedert ut av kirken i rasende fart, til tross for at han selv ønsket å bekjenne sin synd.

Foreldrene mine stusset, det kan jeg huske. Ved frokostbordet, bøyd over Adresse-avisen, snakket de lavt om hvorfor Oslo-biskop Birkeli så plutselig måtte gå av. Jeg tror de hadde følelsen av det var ugler i mosen. Og det var det.

Først nå er sannheten om omstendighetene rundt Fridtjov Birkelis avgang kommet fram. Avisa Vårt Land fortalte lørdag om den gifte biskopens langvarige forhold til sin tidligere forlovede. De to var på flere hemmelige reiser sammen. De signaliserte via lysene i bispegården og i hennes leilighet når et stevnemøte lot seg gjennomføre. Helt til hennes halvbror forrådte dem og skrev brev til alle Norges biskoper...

  • Fridtjov Birkeli ble ekspedert ut av Kirken i rasende fart, til tross for at han selv ønsket å bekjenne sin synd. Dekkhistorien var at han var blitt syk og måtte gå av helsemessige årsaker. Med ett lite unntak ble saken fortiet i pressen, og den ble overlatt til samfunnets skjulte formidlingskanaler.

Historien kaller på flere refleksjoner. Blant annet hvorfor Kirken er så mye mer opptatt av det sjette bud (om å bryte ekteskapet) enn det åttende (om å tale usant om sin neste)? Det må tross alt ha vært et stivt stykke for bispekollegiet å lyve hele det norske folk rett opp i ansiktet. Dernest stiller saken de offentlige hemmeligheter i relieff. Knapt noe får fantasien til å yngle som det fordekte.

  • På slutten av syttitallet fikk jeg som alle andre journalister høre om Birkeli-historien. Men da var den blitt til at han hadde utnyttet en ung psykisk utviklingshemmet pike, og det til og med i kirkens sakristi. Når jeg nå leser Vårt Lands framstilling, slår det meg at dette tross alt var en historie om kjærlighet, langt fra ville oppkok av lumre rykter.
  • Også Dagbladet fortiet den virkelige årsak til at biskop Birkeli gikk av. Journalist og redaktør vurderte hendelsen som en del av privatlivet. I dag ville vi ikke vurdert det slik. Affæren var et dramatisk brudd mellom liv og lære, noe som fikk stor betydning for biskopens samfunnsrolle og yrkesliv. Saken var langt ifra privat.
  • Nå, nesten 30 år seinere, er det lett å se at pressen forsømte seg og at Birkeli burde ha fått bekjenne sin synd, som en annen Lars Oftedal i St. Petri kirke. Biskopen hadde neppe kunnet fortsette i sitt embete, men hans sorti kunne blitt mer renhårig. Åpenhet hadde også tatt brodden av ryktene som i årtier har versert om Birkelis avgang.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.