Løgn og lumre rykter

Fridtjov Birkeli ble ekspedert ut av kirken i rasende fart, til tross for at han selv ønsket å bekjenne sin synd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Foreldrene mine stusset, det kan jeg huske. Ved frokostbordet, bøyd over Adresse-avisen, snakket de lavt om hvorfor Oslo-biskop Birkeli så plutselig måtte gå av. Jeg tror de hadde følelsen av det var ugler i mosen. Og det var det.

Først nå er sannheten om omstendighetene rundt Fridtjov Birkelis avgang kommet fram. Avisa Vårt Land fortalte lørdag om den gifte biskopens langvarige forhold til sin tidligere forlovede. De to var på flere hemmelige reiser sammen. De signaliserte via lysene i bispegården og i hennes leilighet når et stevnemøte lot seg gjennomføre. Helt til hennes halvbror forrådte dem og skrev brev til alle Norges biskoper...

Fridtjov Birkeli ble ekspedert ut av Kirken i rasende fart, til tross for at han selv ønsket å bekjenne sin synd. Dekkhistorien var at han var blitt syk og måtte gå av helsemessige årsaker. Med ett lite unntak ble saken fortiet i pressen, og den ble overlatt til samfunnets skjulte formidlingskanaler.

Historien kaller på flere refleksjoner. Blant annet hvorfor Kirken er så mye mer opptatt av det sjette bud (om å bryte ekteskapet) enn det åttende (om å tale usant om sin neste)? Det må tross alt ha vært et stivt stykke for bispekollegiet å lyve hele det norske folk rett opp i ansiktet. Dernest stiller saken de offentlige hemmeligheter i relieff. Knapt noe får fantasien til å yngle som det fordekte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer