LEDER

Løgnen feller diktaturene

Lukasjenkos stilling i folket er svak, men han er ikke ferdig. Dette gjør situasjonen uklar og usikker, og derfor særdeles farlig.

MØTT MED TAKTFASTE ROP: Da Aleksandr Lukasjenko for et par dager siden appellerte til arbeiderne på en traktorfabrikk, ble han møtt med taktfaste rop om å gå av. FOTO: AFP / NTB Scanpix
MØTT MED TAKTFASTE ROP: Da Aleksandr Lukasjenko for et par dager siden appellerte til arbeiderne på en traktorfabrikk, ble han møtt med taktfaste rop om å gå av. FOTO: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Regimer som bygger på løgn og tvang er svakere enn hva de gir inntrykk av. Diktatorene kan omgi seg med trusler, vold og undertrykking av frie ytringer, men bajonetter er i lengden et dårlig styringsverktøy. Vi så det tydelig da Berlinmuren falt i 1989. DDR var underminert av sine egne løgner og mangel på legitimitet. Alle forsøk på å forskjønne virkeligheten var dårlig teater for å skjule parti- og politistaten. Løgnene var ikke lenger til å bære, og folket gjorde opprør.

Vi ser noe liknende utspille seg i Hviterussland. Europas siste diktator, Aleksandr Lukasjenko (65), klamrer seg til makten etter et valg helt uten troverdighet. 200 000 har demonstrert i gatene, minst 7000 av dem er blitt pågrepet og politiet bruker grov vold og vilkårlige fengslinger i stort omfang. Da Lukasjenko for et par dager siden appellerte til arbeiderne på en traktorfabrikk, ble han møtt med taktfaste rop om å gå av. Hans svar: «Så sant dere ikke dreper meg, blir det ikke noe nytt valg».

Lukasjenkos stilling i folket er svak, men han er ikke ferdig. På hånden har han to kort: En avtale om militær hjelp inngått med Russlands president Vladimir Putin, og en utrent og svakt organisert opposisjon. Dette gjør situasjonen uklar og usikker, og derfor særdeles farlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer