DEBATT

Afghanistan:

Løgnen om Taliban

Det var ikke støtte i befolkningen som førte til at Taliban med rekordfart klarte å ta over nesten hele landet rett før USAs tilbaketrekning. Det var snarere et amerikansk svik av det afghanske forsvar, regjering og folk som sikret det.

SOVJETISKE SIGARETTER: Afghanistans tidligere president Mohammed Daud Khan sa en gang at han var lykkeligst når han kunne tenne sine amerikanske sigaretter med sovjetiske fyrstikker. Det oppsummerer ikke alt, men det sier noe om pragmatismen som oppstår når en nasjon lenge har vært skvist mellom motstridende aktører, skriver artikkelforfatteren. Her fra da Daud Khan ble begravet på nytt i 2009. Han ble skutt og kastet i en massegrav etter kuppet i 1978. Foto: Omar Sobhani / Reuters
SOVJETISKE SIGARETTER: Afghanistans tidligere president Mohammed Daud Khan sa en gang at han var lykkeligst når han kunne tenne sine amerikanske sigaretter med sovjetiske fyrstikker. Det oppsummerer ikke alt, men det sier noe om pragmatismen som oppstår når en nasjon lenge har vært skvist mellom motstridende aktører, skriver artikkelforfatteren. Her fra da Daud Khan ble begravet på nytt i 2009. Han ble skutt og kastet i en massegrav etter kuppet i 1978. Foto: Omar Sobhani / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Taliban er ved makta igjen og nå skal det læres fra tidligere feil slik at de ikke igjen møter isolasjon. Derfor er det viktig å skille mellom hva Taliban promoterer av propaganda og hva realiteten er på bakken. Det er stor vilje for å ta dem på ordet av strategiske årsaker – herunder legitimere tilbaketrekkingen – men det er grunn til å være skeptisk.

Tidligere president Mohammed Daud Khan sa en gang at han var lykkeligst når han kunne tenne sine amerikanske sigaretter med sovjetiske fyrstikker. Det oppsummerer ikke alt, men det sier noe om pragmatisme som oppstår når en nasjon lenge har vært skvist mellom motstridende aktører.

Denne balansegangen har alltid vært etterstrebet, men så har de siste fire tiåra også vært preget av mange lightere og altfor mange sigaretter. Da mujahedin klarte å drive ut Sovjet, begynte fraksjonene å krige seg imellom. Ytterliggående Hekmatyar hadde ambisjoner om total kontroll mens Massoud ville inngå kompromisser. I disse forhandlingene brant Kabul, og det ble åsted for sekterisk vold og ødeleggelse.

Det kom en skjør fred, men den ble ikke varig. Taliban begynte samtidig å få kontroll i Kandahar, og klarte raskt å true storbyene i et land hvor fraksjoner var trette av krig. Dette var første gang Taliban skulle komme til makta.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.