LEDER

20 år siden krigen i Irak

Løgner som ikke lønner seg

Skal du først ljuge, så gjelder det å ikke bli tatt i løgn.

FRIHET PÅ AMERIKANSK: USAs invasjon av Irak for 20 år siden skapte forutsetningene for terroristene i IS. Foto: AFP / NTB
FRIHET PÅ AMERIKANSK: USAs invasjon av Irak for 20 år siden skapte forutsetningene for terroristene i IS. Foto: AFP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Denne uka er det 20 år siden USA startet sin invasjon av Irak. Konsekvensene av denne katastrofen ser vi overalt. Det er fordi invasjonen baserte seg på elendig analyse, og fordi den amerikanske presidenten George W. Bush skulle «spre demokrati» fra kanonmunninger. Det var elendig analyse av hvordan det irakiske samfunnet ville reagere på de politiske omveltningene invasjonen ville ha. Og til slutt, en blank løgn presentert i FNs sikkerhetsråd, om eksistensen av irakiske masseødeleggelsesvåpen, for å legitimere invasjonen.

KOFI ANNAN: FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan er død, 80 år gammel. Video: CNN Vis mer

Hvis man bytter ut USA med Russland, og Irak med Ukraina, så ser man et mønster i analysenes øredøvende svakhet, og i løgnenes - om man vil - sørgelige anatomi. Forhåndsanalysene av disse krigene var at irakerne skulle begeistres av frihet, mens ukrainerne skulle komme hjem til det kriger-president Putin kaller «den russiske verden». Og mens den amerikanske løgnen gjaldt en truende fiendes våpen, så er Putin-statens løgn at den må bekjempe det den kaller nazisme i Ukraina.

Så langt parallellene. For mens den russiske løgnen skaper et historisk samhold i Ukraina, så skapte den amerikanske løgnen fullstendig kaos i Irak, der sunnimuslimer, sjiamuslimer og kurdere gikk til krig mot hverandre, og terrororganisasjonen IS vokste til å bli en fryktelig kraft i Irak og etter hvert Syria, med aktive terrorceller over hele Europa. Alt fordi den minst beleste amerikanske president i moderne tid - etter Donald Trump - hadde fått det for seg at evangeliet om «frihet» skulle tvinges gjennom med makt. Man skulle tro den unge Bush allerede hadde lært av invasjonen av Afghanistan nesten to år tidligere. Men, nei.

Men løgnen i Irak hadde også et frampek til USA selv. For den skapte et enda større rom for fenomenet Donald Trump. Det ligger i politikernes vesen å vri og vende på sannheten. Men å snu den helt på hodet, det er en annen disiplin.

I Trumps hender ble løgnen om Irak til et mektig våpen om at hele det amerikanske establishmentet var basert på løgn. Krigen var en løgn, politikerne var en løgn, og framfor alt pressen for med løgn. Trumpisme er at alt i utgangspunktet er løgn, at sannheten er relativ, ja, hans pressetalskvinne lanserte et eget begrep for Trumps løgner, nemlig alternative fakta. Det er som hentet rett fra den amerikanske utenriksministeren Colin Powells feilaktige påstand om irakiske våpen i FNs sikkerhetsråd.

Det er urimelig og usant å legge skylda for Putins krig i Ukraina på USAs løgn i Irak. Men det er sant at det er en utbredt oppfatning i Russland og i store deler av den ikke-vestlige verden, at hvorfor kan USA ljuge og krige som de vil, men ingen andre. Ja, hvorfor?

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer