Løgneren Malraux

PARIS (Dagbladet): Forfatteren, eventyreren og tidligere kulturminister André Malraux rives i disse dager ned fra pidestallen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den enorme biografien «André Malraux, et liv» av journalisten Olivier Todd framstiller et annet bilde av Frankrikes store helt.«Malraux er en forfatter som skrev livet sitt som en roman. Hans to store verk er «Håpet» og hans liv,» sier Olivier Todd, som etter fem års fordypning i alle mulige kilder viser at mye av Malraux' liv er forskjønnet, for ikke å si regulært diktet opp.

I 1921 møtte Malraux Clara Goldschmidt fra det beste borgerskapet, og innbilte henne at han var sønn av en bankmann. I virkeligheten spekulerte Malraux' far på børsen, gikk konkurs, og tok sitt eget liv. Da Malraux giftet seg med Clara fikk de seks millioner av hennes familie som Malraux tapte i spekulasjon. Han erklærte at han aldri ville arbeide.25 år gammel ga han ut en antikolonialistisk avis, men plyndret hellige templer i Asia og ble dømt til tre års fengsel. I 1933 fikk han Goncourt-prisen, og erklærte at han skrev for de kinesiske revolusjonære han hadde møtt. I virkeligheten hadde han ikke møtt noen av dem og nesten aldri vært i Kina.35 år gammel engasjerte han seg i borgerkrigen i Spania, men hadde ingen militær kompetanse og tok det hele svært lett. En kamerat fra den tida sier at Malraux ikke var viktig og bare var i Spania av og til. Selv gir Malraux et ganske annet bilde.Etter annen verdenskrig framsto Malraux som en viktig motstandsmann. I virkeligheten sluttet han seg til motstandsbevegelsen våren 1944, og hadde heller ikke der en så viktig rolle som han skrøt av.

Malraux vedkjente seg ikke sine egne sønner, og lot kvinner bære pakkene for seg når han gjorde innkjøp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer