DEBATT

Sosial ulikhet

Lønner seg å investere i Høyre

Milliardærene som i år bidrar til Høyres valgkamp har doblet formuen under Erna Solbergs regjeringstid.

RIKERE OG RIKERE: At de superrike blir enda mer superrike, er bare et tegn på at «det går godt i næringslivet», som Erna Solberg sier. Da trenger vi ikke «metabegrepet ulikhet», skriver kronikkforfatteren. Foto: Hanna Johre / NTB
RIKERE OG RIKERE: At de superrike blir enda mer superrike, er bare et tegn på at «det går godt i næringslivet», som Erna Solberg sier. Da trenger vi ikke «metabegrepet ulikhet», skriver kronikkforfatteren. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Høyresida er gått lei alt maset om økende økonomiske forskjeller. I en podkast hos Civita sier Venstre-statsråd Sveinung Rotevatn at han mener bekymringene rundt økende ulikhet «er ganske overdrevne i den offentlige debatten i Norge». Statsminister Erna Solberg er enig. Hun mener det er positivt at de rike er blitt rikere på hennes vakt, og gidder ikke «snakke om metabegrepet ulikhet».

De to statsrådene får støtte fra den borgerlige gressroten. Den nye foreningen Aksjon for borgerlig valgseier, som de siste ukene har rykket inn helsides annonser i landets største aviser for å samle inn penger, spør på sine nettsider om «hele valgkampen skal dreie seg om de påstått økende forskjeller, i verdens rikeste land?».

Svaret på det er JA. Velgerne oppgir nå sosiale forskjeller som den viktigste saken før høstens valg. Det er ikke tilfeldig. Fra 1945 til 1989 gikk de sosiale forskjellene, målt i de rikestes andel av den samla inntekten i samfunnet, ned hvert eneste år. De siste tre tiåra har ulikhetene vokst så å si sammenhengende. Nå synes mange at de begynner å bli ubehagelig store. Blant dem som påstår at de økonomiske forskjellene øker, er forskerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer