DEBATT

Uføretrygd:

Loven diskriminerer uføre, og lovgiver vet det

Loven legger opp til en direkte forskjellsbehandling av uføre, mener Jussformidlingen.

RETTSHJELP: Vilde Grimseth Halbrend er saksbehandler hos Jussformidlingen. Foto: Privat
RETTSHJELP: Vilde Grimseth Halbrend er saksbehandler hos Jussformidlingen. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jussformidlingen mener at regelen om samordning av dagpenger og gradert uføretrygd i folketrygdloven paragraf 4-25 strider med funksjonsnedsattes diskrimineringsvern.

Jussformidlingen mener at regelen om samordning av dagpenger og gradert uføretrygd i folketrygdloven paragraf 4-25 strider med funksjonsnedsattes diskrimineringsvern.

Samordning betyr at ytelser avregnes mot hverandre. Poenget er å hindre at samme inntektstap dekkes dobbelt. Men dagpenger og uføretrygd dekker ikke alltid samme inntektstap. Der man får uføretrygd fordi man er delvis ufør, og dagpenger fordi man er permittert/arbeidsløs, dekker ikke ytelsene det samme inntektstapet.

Jussformidlingen har tidligere skrevet at samordning i slike tilfeller er ulogisk og urimelig. Kort tid før artikkelen ble publisert, ble regelen kritisert i Dagbladet av Tone Salomonsen, og arbeids- og inkluderingsministeren Marte Mjøs Persen uttalte etter dette at det kan være grunn til å se nærmere på regelen.

Under Debatten på NRK forrige tirsdag, hørte man Salomonsen si at samordningsregelen er diskriminerende. Dette er Jussformidlingen helt enig i.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer