Barne- og familieminister Kjersti Toppe ble onsdag innkalt til Stortinget for å svare på spørsmål om regjeringens prioritering av barnevernets oppfølging av fosterhjem. Høyres Tage Pettersen stilte spørsmål om Dagbladets avsløringer av til dels ulovlig og uholdbar praksis i barnevernet flere steder i landet.
8883 barn bor i norske fosterhjem. Over 380 barn venter på plassering i fosterhjem, 175 av disse har ventet i mer enn ett år. Dagbladet har gjennom artikkelserien «De glemte barna» undersøkt hvordan landets myndigheter tar vare på fosterbarn – og rettsikkerheten deres. Funnene er nedslående.

Tingretten på bærtur
Behovet for flere fosterforeldre er stort. Samtidig plasseres flere hundre barn i fosterhjem før de er godkjent, og flere fosterforeldre mangler politiattest. Vi har også dokumentert at det slurves med lovpålagte besøk og tilsyn med fosterhjemmene, og at barnevernet mange steder har fortsatt med digitale «besøk» også etter at pandemiens restriksjoner forsvant.
Barneombud Inga Bejer Engh har til Dagbladet omtalt situasjonen som at «det brenner på loftet».

En uholdbar situasjon
I Stortinget lovet Toppe at hun allerede er i ferd med å ta grep om situasjonen:
- Dagbladet har skrevet om barn som venter på fosterhjem og om mangelfull godkjenning og oppfølging av fosterhjem. Jeg ser alvorlig på det som kommer fram og vil straks ta opp med både Bufdir og Statens helsetilsyn de funnene som er kommet fram, eksempelvis om digitale fosterhjemsbesøk, sa hun i onsdagens spørretime.
Statsråden kalte situasjonen uakseptabel og forsikret om at kommunene nå skal følges tett opp. Regjeringen er også i gang med en stortingsmelding som skal forbedre vilkårene for fosterbarn og fosterfamilier.

Fritt skolevalg er ikke fritt i dag
Det er flott at opposisjonen bidrar til å holde oppmerksomhet om problemstillingen, men også sant som Toppe sier; at de selv har kuttet i midlene til barnevernet i sine alternative budsjetter. Sårbare barn er uansett for viktige til å ofres i partipolitisk kamp.
Problemene som nå er avdekket, er det ingen politisk uenighet rundt. Lover og forskrifter er på plass, men oppfølgingen svikter når kommuner og barnevern bryter disse reglene. Vi er glade for at statsråden nå vil instruere underliggende etater til å endre praksis, og kommer til å følge med videre på om dette blir gjort. Hver dag teller. For som barneombud Bejer Engh sier det:
– For hver dag som går, så tar man en dag av en barndom.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!