LEDER

De glemte barna:

Lover heldigvis å ta grep

For hver dag som går, så tar man en dag av en barndom.

KALT INN PÅ TEPPET ETTER DAGBLADETS AVSLØRINGER: Barne- og familieminister Kjersti Toppe ble onsdag innkalt til Stortinget for å svare på spørsmål om regjeringens prioritering av barnevernets oppfølging av fosterhjem. Foto: Shad Madian / Dagbladet
KALT INN PÅ TEPPET ETTER DAGBLADETS AVSLØRINGER: Barne- og familieminister Kjersti Toppe ble onsdag innkalt til Stortinget for å svare på spørsmål om regjeringens prioritering av barnevernets oppfølging av fosterhjem. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Barne- og familieminister Kjersti Toppe ble onsdag innkalt til Stortinget for å svare på spørsmål om regjeringens prioritering av barnevernets oppfølging av fosterhjem. Høyres Tage Pettersen stilte spørsmål om Dagbladets avsløringer av til dels ulovlig og uholdbar praksis i barnevernet flere steder i landet.

8883 barn bor i norske fosterhjem. Over 380 barn venter på plassering i fosterhjem, 175 av disse har ventet i mer enn ett år. Dagbladet har gjennom artikkelserien «De glemte barna» undersøkt hvordan landets myndigheter tar vare på fosterbarn – og rettsikkerheten deres. Funnene er nedslående.

Behovet for flere fosterforeldre er stort. Samtidig plasseres flere hundre barn i fosterhjem før de er godkjent, og flere fosterforeldre mangler politiattest. Vi har også dokumentert at det slurves med lovpålagte besøk og tilsyn med fosterhjemmene, og at barnevernet mange steder har fortsatt med digitale «besøk» også etter at pandemiens restriksjoner forsvant.

Barneombud Inga Bejer Engh har til Dagbladet omtalt situasjonen som at «det brenner på loftet».

I Stortinget lovet Toppe at hun allerede er i ferd med å ta grep om situasjonen:

- Dagbladet har skrevet om barn som venter på fosterhjem og om mangelfull godkjenning og oppfølging av fosterhjem. Jeg ser alvorlig på det som kommer fram og vil straks ta opp med både Bufdir og Statens helsetilsyn de funnene som er kommet fram, eksempelvis om digitale fosterhjemsbesøk, sa hun i onsdagens spørretime.

Statsråden kalte situasjonen uakseptabel og forsikret om at kommunene nå skal følges tett opp. Regjeringen er også i gang med en stortingsmelding som skal forbedre vilkårene for fosterbarn og fosterfamilier.

Det er flott at opposisjonen bidrar til å holde oppmerksomhet om problemstillingen, men også sant som Toppe sier; at de selv har kuttet i midlene til barnevernet i sine alternative budsjetter. Sårbare barn er uansett for viktige til å ofres i partipolitisk kamp.

Problemene som nå er avdekket, er det ingen politisk uenighet rundt. Lover og forskrifter er på plass, men oppfølgingen svikter når kommuner og barnevern bryter disse reglene. Vi er glade for at statsråden nå vil instruere underliggende etater til å endre praksis, og kommer til å følge med videre på om dette blir gjort. Hver dag teller. For som barneombud Bejer Engh sier det:

– For hver dag som går, så tar man en dag av en barndom.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer