DEBATT

Miljøpartiet De Grønne:

Løvetannen i norsk politikk

Sperregrensas nådeløse logikk innebærer at bare noen tidels prosentpoeng kan utgjøre forskjellen på å bli idiotforklart eller genierklært.

SPRENGER SEG GJENNOM: Det er ikke uten grunn at logoen til grønne partier i flere land har vært en løvetann. Løvetannen klarer å sprenge seg gjennom asfalten, selv i de landene der fossil-bransjen har sørget for at asfalten er ekstra tykk og hard, skriver kronikkforfatterne. Her jubles det på MDGs valgvake på Sentralen under stortingsvalget tidligere i år. Foto: Annika Byrde / NTB
SPRENGER SEG GJENNOM: Det er ikke uten grunn at logoen til grønne partier i flere land har vært en løvetann. Løvetannen klarer å sprenge seg gjennom asfalten, selv i de landene der fossil-bransjen har sørget for at asfalten er ekstra tykk og hard, skriver kronikkforfatterne. Her jubles det på MDGs valgvake på Sentralen under stortingsvalget tidligere i år. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Miljøpartiet de Grønnes evaluering av valgkampen viser at vi har mye å ta tak i, men en ting er åpenbart: Norge trenger et grønt parti mer enn noensinne. MDG har gjennomført en ærlig og selvkritisk evaluering etter stortingsvalget.

Den konkluderer blant annet med partiet ble for smalt og aggressivt i innspurten av valgkampen, at vi, frivillig eller ufrivillig, havna i konflikt med partier vi ellers har et godt samarbeid med, og at vårt oljeultimatum gjorde det lett å framstille oss som et parti som stilte seg selv på gangen.

Når man mangler under 2000 stemmer for å komme over sperregrensa, er det lurt å snu hver stein og studere hva som kunne vært gjort bedre. Sperregrensas nådeløse logikk innebærer at bare noen tidels prosentpoeng kan utgjøre forskjellen på å bli idiotforklart eller genierklært. MDG havna på feil side av streken. Det betyr heldigvis ikke at vi har havarert.

Løsningen som foreskrives av evalueringa, er at MDG må få flere venner, breie ut politikken vår og bli mindre konfronterende. I de kommunene der MDG har klart å bli store, er det utvilsomt også fordi vi har lyktes i å vise troverdighet på flere områder. Det er noen grep vi kan ta nasjonalt: Prate mindre om oljefelter og mer om nye grønne næringer. Være mindre konfronterende og mer opptatt av å bygge bro.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.