LEDER

Dagbladet mener:

Lukker et åpent sår

Snart elleve år etter terrorangrepet 22. juli står minnesmerket på Utøya-kaia ferdig. Det har vært en lang vei dit. Altfor lang.

ÅPNET: Lørdag åpnet regjeringen det nasjonale minnestedet etter terroren i regjeringskvartalet og på Utøya. Foto: Lise Åserud / NTB
ÅPNET: Lørdag åpnet regjeringen det nasjonale minnestedet etter terroren i regjeringskvartalet og på Utøya. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Minnesmerket står på Utøykaia og består av 77 bronsesøyler. Én for hver av de 77 personene som ble bombet eller skutt i hjel i regjeringskvartalet og på Utøya under terrorangrepet i 2011.

I front for striden om minnesmerket har AUF stått – ofte helt alene. Ungdomspartiet ble brutalt rammet av terroren. Etterpå var Arbeiderpartiet og AUF sentrale i å samle nasjonen og forene oss i kampen mot terror, ekstremisme og hat.

Men minnesmerket kan ikke forstås uten å samtidig forstå det politiske ved terrorangrepet på Utøya. Anders Behring Breivik skjøt mot AUF fordi han hater alt de står for. Det var ingen tilfeldighet at han tok seg over til Utøya for å ramme ungdomspartiet – det var politisk motivert vold.

Minnesmerket på Utøyakaia skal hjelpe oss å huske dette. Fortellingen om 22. juli må leve videre, selv om det gjør vondt.

Minnesmerket har hele tiden vært omstridt. Naboene, som var sentrale i å redde mange ungdommer som kastet seg på svøm, har hele tiden vært sterkt kritiske. De mener det river opp i gamle traumer, og vekker minner om alle de ikke kunne redde.

Det er kanskje lett å si for oss som ikke bor i nærheten, men minnesmerker bør være opprivende og en påminnelse om hvordan hat kan drepe. Ikke minst bør det aldri la oss glemme.

Nå får vi endelig lukket et åpent sår. For det er det denne langvarige prosessen har vært. Ikke minst har den vært det for AUF. Kampen og oppgjøret er likevel ikke over.

AUF foreslo for et år siden å sette ned en ekstremismekommisjon. Det har regjeringen nå gjort. I utvalget sitter blant annet AUFs nestleder, Gaute Børstad Skjervø. Han har vært en viktig stemme for AUF og for oppgjøret mot ekstremistiske holdninger i samfunnet.

For 22. juli handler ikke bare om å bygge minnesmerker og bedre beredskap. Det handler om hvilke krefter vi lar vinne. Som Frode Grytten skrev i et kraftfullt dikt etter terroren:

orda overlever ein 9mm glock
kjærleiken er kraftigare enn ei 500 kilos bombe
å halde er mektigere enn ladegrepet
eit lite kyss er viktigere enn 1500 sider med hat
eit vi er så mykje meir enn eit eg

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer