KOMMENTARER

Brasil

Lula mot corona og Bolsonaro

Kan «Lula» redde Brasil fra Bolsonaro og corona-viruset? Dette er spørsmålet foran valget i Brasil neste år, skriver Einar Hagvaag.

Lula mot corona og Bolsonaro
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det slo ned som et lyn i brasiliansk politikk 8. mars da en dommer i Høyesterett opphevet to dommer mot tidligere president Luiz Inácio «Lula» da Silva og dermed ga ham tilbake fulle politiske rettigheter. Tirsdag kom Høyesteretts andre kammer med en samsvarende kjennelse: Dommer Sergio Moro var partisk og inhabil da han i 2017 dømte Lula til mer enn tjue års fengsel.

«I Brasil er til og med fortida usikker!», kvitret tidligere president Fernando Collor himmelfallen.

Lula gikk straks til angrep på president Jair Bolsonaro for hans vanvittige håndtering av corona-epidemien i et av verdens hardest rammede land. I en tale i Metallarbeidernes Forbund i São Bernardo do Campo, hvor han har sine politiske røtter, uttalte han: «Bare tenk på den galskapen som har inntatt dette landet! Dette landet er i en tilstand av fullkomment virvar og forvirring fordi det ikke finnes noen regjering. Jeg gjentar: Dette landet har ingen regjering. Vaksiner dreier seg ikke om du har penger eller ikke. Spørsmålet er om du elsker livet eller elsker døden.»

Brasil opplever fullstendig helsekrise, på grunn av dette som Bolsonaro har kalt «mild influensa». Da den siste kjennelsen fra Høyesterett kom, nådde landet en ny topp med 3251 døde på ett døgn. Antall døde som følge av viruset er nå flere enn 300 000 mennesker. Det er kø foran sengene på sjukehusene og noen av dem har stengt dørene. Intensivavdelingene er nesten fulle, fulle eller overfylte i alle delstatene. En farligere mutasjon av viruset, som man antar oppsto et sted i Amazônia, brer om seg. Langt flere unge på tjue eller tretti år fyller sjukehusene. Leger har utført keisersnitt på gravide kvinner for å redde barnet før lungene til mora faller sammen og hun dør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer