LEDER

Dagbladet mener:

Lytt til Vestre

Regjeringen har lagt fram et fornuftig forslag til strømstøtte for bedrifter. Kritikken fra opposisjonen er forutsigbar og lite substansiell.

TREENIGHET: LO-leder Peggy Hessen Følsvik, næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og NHO-leder Ole Erik Almlid er enige om strømtiltak for næringslivet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TREENIGHET: LO-leder Peggy Hessen Følsvik, næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og NHO-leder Ole Erik Almlid er enige om strømtiltak for næringslivet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Ikke før næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) hadde rukket å presentere hovedtrekkene i regjeringens forslag til strømstøtte for bedrifter, haglet kritikken fra både venstre og høyre side.

Strømstøtten er «ufattelig tafatt» ropte Sylvi Listhaug inn i sin megafon, som vanlig.

Høyre, Venstre og KrF synes regjeringen har vært for treige, og at støtten ikke treffer godt nok.

SV sier de ikke kommer til å støtte strømstøtten slik den foreligger.

Reaksjonene er forutsigbare, men tyder likevel på at Vestre og resten av regjeringen har funnet et fornuftig kompromiss. Beviset på det er at både NHO og LO stiller seg bak forslagene, selv om de bare er halvveis fornøyde begge to.

Ytterkantene i norsk politikk reagerer sterkest. Mens Frp ikke ser problemet med at staten skal dekke hele ekstraregningen for bedriftene, er SV veldig bekymret for at staten skal dekke for mye.

Hovedtrekkene burde likevel de fleste kunne stille seg bak når tiltakene skal behandles i Stortinget. Samtidig som støtten hjelper de mest utsatte bedriftene gjennom en vanskelig vinter, hindrer det at bedriftene lar strømstøtten gå rett til utbytte. I tillegg har det en solid, grønn profil.

Det er bare bedrifter hvor strømutgifter utgjør minst tre prosent av omsetningen som kvalifiserer til støtte. For å få tilskudd må du også kartlegge energiforbruket i bedriften. Hvis du investerer i tiltak som får ned strømbruket, får du enda mer støtte. Slik stiller staten noe krav som på sikt gjør bedriftene mer energieffektive og klimavennlige.

Flere partier er kritiske til at ordningen foreløpig bare varer til nyttår. Det er det ingen grunn til. Bedriftene kan ikke leve på statlig støtte i evigheter, selv om verden er uforutsigbar.

At strømstøtten inneholder krav og incentiver til bedre energibruk bør gjøre den spiselig for SV. Energieffektivisering er en viktig del av å sikre sterkere kraftbalanse i Norge og dermed lavere priser. Vi skulle likevel ønske at vi fikk se mer konkrete planer for å bygge ut mer, billig fornybar energi. Det vil gjøre oss tryggere i vanskelige tider og det vil sikre forbrukere og bedrifter billigere kraft.

Partiene på Stortinget bør lytte til Vestre, ikke kritisere på autopilot.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer