KOMMENTARER

Må behandles som Nav-klienter

Denne skandalen er mye større enn Eva Kristin Hansen.

Må behandles som Nav-klienter
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er skammelig at det måtte en politietterforskning til for at Eva Kristin Hansen skulle gå av som stortingspresident. Stortinget har dessverre vist seg ute av stand til å ordne opp i alvorlig mislighold.

Hun påstår at hun ikke forsto det før, men Eva Kristin Hansen visste det mandag kveld. I tre år fikk hun pendlerbolig betalt av Stortinget i strid med regelverket. Hennes partileder og statsminister Jonas Gahr Støre fikk vite dette tirsdag, samme kveld som Adresseavisen avslørte forholdet. Onsdag morgen var MDGs Rasmus Hansson den første som sa at keiseren var naken: Stortingspresidenten må forlate sitt verv.

Likevel ble hele denne dagen og hele den påfølgende dagen en sørgelig seigpining der Hansen og Arbeiderpartiet forsøkte å forhindre det uunngåelige. Rødmende partikaniner prøvde å overbevise oss om at reglene var uklare - selv om Hansen personlig var med på å formulere og vedta dem. Hun skal ikke på noe tidspunkt ha tenkt at hun kanskje kan ha brutt regelverket, selv da Kjell Ingolf Ropstad gikk av etter liknende forhold. I Stortinget brettet Hansen ut intime detaljer overfor de andre partienes parlamentariske ledere, ment som formildende omstendigheter. Det virket. Kollegene viste omsorg og forståelse og ga henne ytterligere en sjanse til å forklare seg, før de skulle konkludere rundt tillit. Torsdag kveld ble en pinlig bortforklaring publisert som skriftlig redegjørelse på Stortingets nettsider.

Bare tre partitopper gjorde en god figur i arbeidet for å rydde opp: Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson, Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen og Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug. De har alle vært forbilledlig tydelige, konkrete og prinsipielle i debatten - som ellers har vært preget av at toppolitikere har uendelig stor forståelse for feil de kunne gjort selv.

Våre fremste folkevalgte har, med nevnte tre unntak, demonstrert at de mangler både evne og vilje til å rydde opp i det som framstår som en ukultur. Stortingspolitikere kan ikke behandle seg selv og hverandre bedre enn de vil at staten skal behandle vanlige folk. Har man beriket seg selv på fellesskapets bekostning, må det få konsekvenser. Slik det får for NAV-klienter.

Vanlige folk på NAV er nemlig svært ofte syke folk i en krevende livssituasjon. Der spiller det ingen rolle om man beklager hvis man har misforstått reglene og fylt ut skjema feil. Det er et personlig ansvar å sette seg inn i regelverket, forstå hvilke ytelser du har krav på og oppgi riktig informasjon på riktig måte til rett tid.

Folk har sonet lange fengselsstraffer fordi de har vært i nabolandet mens NAV mente de ikke skulle vært det. Fiskere får konfiskert fangster og får store gebyr når de har fylt ut et skjema på feil måte. Kvinner har mistet retten til foreldrepermisjon fordi de har byttet om lønnsinntekt og næringsinntekt. Arbeidsløse mister dagpenger hvis de krysser feil på et meldekort. Da Lånekassen-direktør Marianne Andreassen jaktet på studenter som oppga feil bosted, mistet disse retten til studiestøtte som straff.

Men da samme Andreassen uttalte seg som stortingsdirektør om pendlerbolig-saken, mente hun det ikke skulle få noen konsekvenser for representantene. Parlamentariske ledere fra hele det politiske spekteret holdt det helt til det siste åpent om Eva Kristin Hansen kanskje likevel hadde tillit til å lede Stortinget.

Ingenting er mer skadelig for tilliten i det norske samfunnet enn politikere som beriker seg selv på fellesskapets midler. Nordmenn har i utgangspunktet høyere tillit enn noe annet folk til våre politikere, og denne tilliten omtales med rette som gullet i det norske samfunnet. Men tillit må fortjenes, og ikke forveksles med makt. Når Arbeiderpartiet og Senterpartiet straks slo ring om sin stortingspresident og høylytt erklærte at Eva Kristin Hansen fortsatt hadde deres tillit, var det nettopp denne feilen de gjorde. Da burde de andre partiene bedt Hansen trekke seg. Presidentskapets viktigste jobb nå er å rydde opp etter de mange skandalene rundt stortingsrepresentantenes reiseregninger, etterlønn og pendlerboliger. Som vi skrev på lederplass onsdag: Den øverste ansvarlige for denne ryddejobben kan ikke være en av de største rotekoppene.

Stortingsrepresentanter som gjør noe galt skal etterforskes og straffes, reglene de lager for andre må også gjelde dem selv. Maktfordelingsprinsippet virker. Torsdag kveld kom derfor nyheten om at statsadvokaten har beordret Oslo-politiet om å etterforske pendlersakene på Stortinget. Da innså endelig Eva Kristin Hansen at hun måtte trekke seg. Slik ble det riksadvokat Jørn Maurud som avsatte stortingspresidenten - ikke Arbeiderpartiet og ikke Stortinget. Denne skandalen er mye større enn Eva Kristin Hansen.

Red. anm. Endret onsdag kveld til torsdag kveld, om når redegjørelsen ble publisert på Stortingets nettsider. 22.11. klokka 9.50.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer