Private barnehager

Må de hente ut fortjeneste?

Barnehagene trenger god bemanning og kvalifiserte ansatte, ikke profittsøkende selskaper med formål om å tjene penger.

BIG BUSINESS: Fortjenesten PBL forsvarer har ført flere velferdsprofitører inn på Kapitals liste over Norges 400 rikeste, skriver innleggsforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
BIG BUSINESS: Fortjenesten PBL forsvarer har ført flere velferdsprofitører inn på Kapitals liste over Norges 400 rikeste, skriver innleggsforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Anne Lindboe fra PBL – interesseorganisasjon for de kommersielle barnehagene, skriver i Dagbladet 8. februar at «selvsagt må private barnehager, som andre virksomheter, gå med overskudd og eierne må kunne ha en viss fortjeneste». Det er absolutt ingen selvfølge.

Lindboe snakker konsekvent om private barnehager. Slik tilslører hun debatten og skyver de ideelle barnehagene foran seg i kampen for de kommersielle velferdsprofitørene. Det finnes private ideelle barnehager som viser at det selvfølgelig er mulig å være et supplement til det offentlige, uten å hente penger ut av barnehagene.

Fortjenesten PBL forsvarer har ført flere velferdsprofitører inn på Kapitals liste over Norges 400 rikeste. Her finner vi Adolfsen-brødrene, som eier Norlandia, og gode for 3,5 milliarder hver. Vi finner også eierne av Læringsverkstedet og Trygge Barnehager/FUS. Milliardformuer bygd på store og forutsigbare inntekter, finansiert av innbyggernes skattepenger.

Barnehager som inngår i kjeder og er organisert som aksjeselskap har større overskudd enn andre barnehager. De har også i snitt lavest bemanning av de private barnehagene. Tallene er fra før Stortinget innførte bemanningsnorm, men viser hva såkalt effektiv drift for velferdsprofitører innebærer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer