DEBATT

Pandemibekjempelse

Må endre coronastrategi

Med de nye og mer smittsomme virusmutasjonenes inntog i Norge må vi skifte fra dagens kontrollstrategi tilbake til en «slå ned og holde nede»-strategi, både i handling og i nasjonale strategidokumenter.

LOKAL NEDSTENGNING: I lys av nye mutasjoner av coronaviruset som nå sprer seg i Norge, ber kronikkforfatterne om en ny strategi for vår bekjempelse av viruset. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LOKAL NEDSTENGNING: I lys av nye mutasjoner av coronaviruset som nå sprer seg i Norge, ber kronikkforfatterne om en ny strategi for vår bekjempelse av viruset. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De siste dagene har norske myndigheter, og vi andre, for alvor våknet opp til den nye globale pandemivirkeligheten: Coronamutasjoner som er mye mer smittsomme. Regjeringen skal ha ros for raskt å ta situasjonen på alvor og innfører viktige smitteverntiltak. Norske kommuner driver TISK-arbeid (testing, isolering, smittesporing og karantene) i verdensklasse.

Paradokset er at det egentlig ikke hadde skjedd noe vesentlig nytt de siste dagene i Norge med pandemien, bortsett fra at noen tre uker gamle positive coronaprøver omsider ble sekvensert og viste seg å være den engelske mutasjonen – som smitter mye lettere. Dette muterte viruset har allerede vært her lenge, og fått vokse «vilt» i det skjulte. Vi kunne ha handlet for flere uker siden basert på en sterk mistanke om at vi hadde det som kalles villsmitte i Norge, men bedre seint enn aldri. Danske helsemyndigheter advarte sterkt mot UK-mutasjonen i slutten av desember uten at det gjorde tilsvarende inntrykk her hjemme. Men etterpåklokskap er uvesentlig nå, det vesentlige er å få en felles situasjonsforståelse for alvoret i situasjonen. Nå må vi tenke langsiktig uten å fortape oss i detaljdiskusjoner om skjenkestopp og pol-åpning. De nye mutasjonene gjør at vi må endre Norges offisielle coronastrategi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer