DEBATT

Amming og helse

Må få amme så lenge vi vil

Jeg synes det er trist at vi har skapt en kultur hvor amming blir sett på som upassende når barnet er over ett år gammelt.

BESTEM SELV: Du skal ikke stoppe å amme fordi du føler at de rundt deg synes det er på tide at du skal slutte, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
BESTEM SELV: Du skal ikke stoppe å amme fordi du føler at de rundt deg synes det er på tide at du skal slutte, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Malin Ali
Malin Ali Vis mer

Jeg ønsker å normalisere det å amme i så lang tid som det føles rett for mor og barn. Det betyr ikke at jeg ikke støtter mødre som ikke kan, vil eller får til ammingen.

Det blir kanskje feil av meg å bruke ordet «langtidsamming», for hva er egentlig lang tid? Helsedirektoratet anbefaler at barn ammes hele det første året og gjerne lenger, hvis mor og barn trives med det. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler to år. Jeg tenker at vi har alle individuelle grenser for hva vi syns er ok for vår egen del, men det er også mange som har meninger om hva de «synes» at andre skal gjøre.

Jeg vil at alle skal ha tanken om at alle mammaer som ammer, kan fortsette med det så lenge dere ønsker. Uansett alder.

Jeg har en baby på seks måneder som jeg til nå har fullammet, og jeg vet at det ikke bare er mat for henne, men også trygghet og omsorg. Jeg har aldri planlagt hvor lenge jeg skal amme, men tenker å ta det litt som det kommer. Det jeg vet, er at hvor gammelt barnet er, har ingen betydning, amming har ingen aldersgrense. Vi skal fortsette så lenge det føles riktig og bra for oss. Om det er ett, to eller tre år til, mer eller mindre.

Amming slutter aldri å kunne gi helsegevinster for både mor og barn. Morsmelken blir aldri næringsfattig, forskjellen etter at barnet er fylt seks måneder er at det trenger litt mer enn det morsmelk gir. Det vil være behov for fast føde for å dekke behovet for energi og næringsstoffer, spesielt jern.

Amming har betydning for en lang rekke helsemessige forhold hos barnet, og dette gjelder ikke bare under ammeperioden, men trolig senere også. På samme måte påvirker den også morens helse både mens hun ammer og på lengre sikt. Morsmelk er blant annet bra for utviklingen hos barnet, immunforsvaret, og kan redusere risikoen for sykdom. For mor kan det redusere risiko for ulike typer kreft og livsstilssykdommer.

Jo flere måneder du ammer, jo mer reduserer du risiko for bryst og eggstokk-kreft, ifølge forskning.

Amming er så mye mer enn mat for barnet. Det er trøst, det er kos og det er nærhet. Et bånd mellom mor og barn, så hvorfor skal andre mennesker ha en formening om når det er på tide å slutte?

Jeg synes det er trist at vi har skapt en kultur hvor amming blir sett på som upassende når barnet er over ett år gammelt. Det er mange som ikke sier høyt at de ammer sin 2-3-4 åring i frykt for andre sine kommentarer. Det skal ikke være sånn at andre påpeker at «nå er hen vel for stor til å amme?», eller «ammer du ennå?».

Du skal ikke stoppe å amme fordi du føler at de rundt deg synes det er på tide at du skal slutte, fordi noen andre tenker barnet er i en alder hvor det er upassende, ekkelt eller rart.

Vi burde heie på mødre som gjør det som er best for seg og sitt barn. Ingenting er bedre enn akkurat det!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer