DEBATT

Eldre og syke:

Må få maten de fortjener

Helsedirektoratet presenterte nylig urovekkende tall. Hele 1218 av de som døde på sykehjem i 2020 hadde underernæring eller sult som en dødsårsak. Hele 44,4 prosent av sykehjemsbeboerne er underernærte, eller i ferd med å bli det.

SLIPP UNGE KOKKER TIL: Hele 44,4 prosent av sykehjemsbeboerne er underernærte, eller i ferd med å bli det. Gi flere unge kokker lærlingplasser og hele og faste stillinger på gode kommunale kjøkken, foreslår innsenderne. Foto: Shutterstock/NTB
SLIPP UNGE KOKKER TIL: Hele 44,4 prosent av sykehjemsbeboerne er underernærte, eller i ferd med å bli det. Gi flere unge kokker lærlingplasser og hele og faste stillinger på gode kommunale kjøkken, foreslår innsenderne. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den nye regjeringen har nå en unik sjanse til å vise at den mener alvor med å forbedre eldreomsorgen. Ernæring av syke eldre er et eget fag som krever kompetanse. Kommunene må nå få mer penger til å ansette flere dyktige folk i hele stillinger.

RAPPORT: Camilla Stoltenberg snakker om hva som kunne vært gjort bedre under corona-pandemien etter ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Video: Dagbladet / Frank Karlsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

Den norske restaurantbransjen er ute i hardt vær. Det siste halvannet året har færre og færre hatt anledning til å spise ute, og dette vil nødvendigvis gjøre at det blir færre arbeidsplasser til kokkene våre. Norske kokker har gjort en formidabel innsats for å markere Norge internasjonalt, og for å utvikle og ta vare på norsk matkultur, men kokker som ikke får jobbe og utvikle seg, kan ikke gjøre den jobben.

Samtidig vet vi at det er stort behov for kompetansen deres i sykehus, hjemmetjenesten og sykehjem landet over. Trenden i eldreomsorgen er å fjerne faggrupper som ikke er definert som helsepersonell.

Det blir ikke lettere for helsefagarbeidere og sykepleiere å gi god, individuell pleie hvis de samtidig må gjøre renholdsoppgaver, dekke bord, tilberede og servere mat på en etisk og faglig måte. Dette er en oppskrift på høyere sykefravær og lite kontinuitet.

I «Leve hele livet»-reformen snakkes det om tverrfaglige team, og vi mener at løsningen på ernæringsutfordringene blant eldre og syke, er å sørge for at kokkene deltar i disse teamene. Det er det som kan sikre en god helhetlig behandling, sunn økonomisk drift og ikke minst; gode matopplevelser.

Det går an å drive svært gode kjøkken i kommunal regi. Eksempler, som det kommunale kjøkkenet i Gloppen, viser at vi kan få til spennende arbeidsplasser for kokker, der det drives fagutvikling og forvaltning av mattradisjoner på høyt nivå.

Fagforbundet og Pensjonistforbundet vil oppfordre det nye stortingsflertallet og den nye regjeringa til å satse på kjøkkendrift og matfaglig kompetanse, til å bygge fagmiljøer som kan gi våre syke og gamle den maten de fortjener.

Gi flere unge kokker lærlingplasser og hele og faste stillinger på gode kommunale kjøkken! Det kan samtidig gi grunnlaget for at Norge fortsatt kan utvikle kokker i verdensklasse.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer