LEDER

Norges innsats i Afghanistan:

Må få opphold

Regjeringen må lytte til to tidligere forsvarssjefer og ta ansvar for sikkerheten til de vi rekrutterte i Afghanistan.

BLODIG KRIG: I juni 2010 ble fire norske soldater drept av en veibombe utenfor Maimana i Afghanistan. Her fraktes soldatene hjem i kister fra Camp Nidaros i Masar-e Sharif. Foto: Gorm Kallestad / NTB
BLODIG KRIG: I juni 2010 ble fire norske soldater drept av en veibombe utenfor Maimana i Afghanistan. Her fraktes soldatene hjem i kister fra Camp Nidaros i Masar-e Sharif. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det norske oppdraget i Afghanistan går mot slutten. Av sikkerhetshensyn har afghanere som jobbet som tolker for Forsvaret, eller ved den norske ambassaden i Kabul, fått tilbud om opphold i Norge. De fleste er allerede kommet. Men en gruppe gjenstår. Det gjelder 14 personer som hadde serviceoppdrag i den norske leiren Camp Nidaros i Mazar-e Sharif i perioden fra 2006 til 2014. Forsvarsdepartementet har tatt beslutningen om at disse ikke skal tilbys opphold, blant annet fordi de ikke hadde faste kontrakter.

Denne beslutningen er et byråkratisk feilspor. Både når det gjelder afghanernes livsfarlige situasjon, Forsvarets renommé og framtidige rekruttering av lokale hjelpere i konfliktområder i utlandet. Det er ingen tvil om at de 14 vil være i en særdeles farlig situasjon hvis eller når Taliban kommer til makten. Taliban har allerede omringet byene Mazar-e Sharif og Maimana der Norge hadde sine militærbaser.

EKSPLOSJON: Et kjærestepar ante fred og ingen fare da en nærliggende fabrikk eksploderte i Thailand. VIDEO: Newsflare og AP Vis mer

En av de 14 har i et åpent brev i Forsvarets Forum beskrevet sin situasjon. Han skriver: «De har tatt huset mitt og plassert en mine utenfor inngangen. Samtidig har de gitt innbyggerne beskjed om å angi meg eller overlevere meg til dem (Taliban)». Han og de andre er livredde for å bli tatt eller henrettet av grupper i opposisjon til den afghanske regjeringen.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen sier til Forsvarets Forum at Taliban ikke er spesielt opptatt av om folk har vært tolker eller sjåfører: «De kommer neppe til å vise noen nåde, uansett», sier han. Diesen mener regjeringens vurdering ikke er god, og sier afghanerne bør få opphold. En annen tidligere forsvarssjef, Sigurd Frisvold, mener også at regjeringen bør vise storsinn.

Norge mistet ti soldater i Afghanistan, mens 921 ble registrert med skader. Til sammen har den militære og sivile innsatsen kostet mer enn 25 milliarder kroner. Men det er afghanerne som har betalt den høyeste prisen: 47 000 sivile er døde i krigshandlinger. Nesten 70 000 afghanske soldater og politifolk ble drept. Landet er ødelagt av flere tiår med krig og borgerkrig.

Norske militære styrker i konfliktområder er helt avhengige av lokale hjelpere for å løse sitt oppdrag. Ikke minst gjelder det egen sikkerhet. Da må Norge også ta ansvaret for sikkerheten til hjelperne som blir engasjert. Noe annet vil både være inhumant og dessuten skade framtidig rekruttering av utenlandsk personell. Regjeringen må omgjøre sin beslutning og gi opphold til de 14 afghanerne.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer