LEDER

Må følge opp maktmisbruk

Stortingets kontrollkomite bør innkalle tidligere statsråd Jan Tore Sanner for å komme til bunns i saken om hemmelighold før valget.

UNDER PRESS: Tidligere finansminister Jan Tore Sanner (H) kommer under stadig sterkere press. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UNDER PRESS: Tidligere finansminister Jan Tore Sanner (H) kommer under stadig sterkere press. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det ramler flere skjeletter ut av skapet fra Jan Tore Sanners siste dager som finansminister. Stadig gjelder det VGs avsløring av hvordan Sanner instruerte embetsverket om å utsette utlevering av en innsynsbegjæring, av hensyn til stortingsvalget. Forespørselen gjaldt opprettelsen av et utvalg som blant annet skal vurdere om oljefondet bør skilles ut fra Norges bank.

Det finnes ingen hjemmel i offentlighetsloven for den utsettelsen Sanner beordret. Loven fastslår at innsyn skal gis så snart som mulig. Nå har VG avslørt hvordan sentrale embetsmenn forsøkte å stanse statsråd Sanner.

Utvalget som skal vurdere Oljefondets organisering er kontroversielt. En ting er at spørsmålet allerede er utredet. Utvalgets leder, NUPI-sjef Ulf Sverdrup, er dessuten en personlig venn av lederen for Oljefondet, Nicolai Tangen. Det hele er politisk brennbart.

Uka før stortingsvalget ba daværende finansminister Sanner embetsverket om å holde tilbake dokumenter som skulle til Dagens Næringsliv og VG. Sanner avviste først dette, men måtte seinere snu. I en beskjed til sitt eget embetsverk skrev han: «Vi er ikke tjent med at de får dette i en oppjaget valgkampinnspurt».

Nå avslører VG at Jan Tore Sanner for andre gang i uka før valget grep inn, og igjen ba embetsverket om å utsette utsendelsen av dokumenter om utvalget. Beskjeden fra Sanner om å holde igjen dokumentene kom etter at de var klargjort av departementets jurister, og lå klare til å sendes ut samme dag. Statsrådens ordre utløste sterke protester fra embetsverket i departementet.

Blant dem som protesterte var ekspedisjonssjef Espen Erlandsen som er sjef for formuesforvaltning, som har overordnet oppsyn med oljefondet. Ifølge flere kilder advarte Erlandsen om at finansministerens handlinger kunne ramme departementet og embetsverket som skal opptre politisk uavhengig.

Regjeringen har gått av, men Jan Tore Sanner er fremdeles nestleder i Høyre og en sentral politiker. Saken er alt for viktig til å stues vekk og glemmes. Jusprofessor Christoffer Conrad Eriksen har slått fast at Sanner har brutt loven. Viljen til uberettiget hemmelighold var et slags varemerke for regjeringen Solberg, og det er på ingen måte sikkert at regjeringen Støre ikke lar seg friste. Det er bekvemt å gjemme det som kan skade maktens omdømme. Derfor bør Stortingets kontrollkomite innkalle tidligere statsråd Jan Tore Sanner for å komme til bunns i saken.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer