LEDER

Dagligvarekjedene:

Må følges med argusøyne

Mens politikerne diskuterer, blir eierne rikere.

RIK: Norgesgruppen har alene 44 prosent av dagligvaremarkedet i Norge og markedet domineres totalt av tre store kjeder. Derfor heter for eksempel tre av Norges ni rikeste Reitan. Her Odd Reitan. Foto: Ole Martin Wold / NTB
RIK: Norgesgruppen har alene 44 prosent av dagligvaremarkedet i Norge og markedet domineres totalt av tre store kjeder. Derfor heter for eksempel tre av Norges ni rikeste Reitan. Her Odd Reitan. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Bomba fra Konkurransetilsynet ble sluppet tirsdag morgen: Tilsynet varsler bøter til tre store dagligvarekjedene, Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop, på til sammen 21 milliarder i gebyrer for ulovlig prissamarbeid. Tilsynet mener at de dominerende kjedene har vært enige om å gi prisjegere tilgang til hverandres butikker for å hente inn omfattende prisinformasjon, at de aktivt har fulgt opp denne enigheten og brukt informasjonen fra prisjegerne til å koordinere prisingen. Det kan ha ført til høyere dagligvarepriser for forbrukerne, og skal ha pågått helt siden 2011.

Det er veldig bra at Konkurransetilsynet er offensive overfor dagligvarekjedene. For tjue år siden var det tusener av kjøpmenn som tok beslutninger om vareutvalg og priser. Nå kontrollerer noen få aktører som nesten hele markedet. Norgesgruppen har alene 44 prosent av dagligvaremarkedet i Norge og de tre store kjedene har nær totalt kontroll til sammen. Derfor heter for eksempel tre av Norges ni rikeste Reitan.

Utvalget i norske butikker er etter europeisk standard dårlig og prisene svært høye. Den sterke konsentrasjonen av markedsmakt er i seg selv skadelig. Mens eierne vinner, taper både forbrukerne og produsentene.

De høye gebyrene vitner om en svært alvorlig sak. Både de store dagligvarekjedene og Virke har kritiske innvendinger til Konkurransetilsynet, og dette skal nå behandles videre. Saken er ikke avsluttet, foreløpig har tilsynet bare kommet med et varsel om vedtak som kjedene skal få svare på.

Dette kommer etter at kjedenes dominans og konkurransevilkår har blitt diskutert og utredet i mange år. Sterke reguleringer kan rette opp skjevheter. I 2013 foreslo Steensnæs-utvalget en ny dagligvarelov. To år seinere tok Dagligvarelovutvalget til orde for en lov som skulle gi effektive forhandlingsløsninger og kontrakter. En ny lov om god handelsskikk ble vedtatt i Stortinget, og regjeringen besluttet å legge et nytt handelstilsyn til Grenland. Men etter den siste stortingsmeldingen om konkurransesituasjonen i dagligvaremarkedet bestemte regjeringen seg for å legge bort forslaget om forbud mot prisdiskriminering og regulering av ulike innkjøpspriser. Mens politikerne diskuterer, blir eierne rikere.

Hvis Konkurransetilsynet har rett, er samarbeidet et alvorlig tillitsbrudd fra dagligvarekjedene. Varselet er ennå ikke et svar med to streker under. Men det er helt klart at Konkurransetilsynet her jobber med forbrukernes beste for øyet. Det applauderer vi. Kjedene må følges med argusøyne.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer