LEDER

Dagligvarekjedene:

Må følges med argusøyne

Mens politikerne diskuterer, blir eierne rikere.

RIK: Norgesgruppen har alene 44 prosent av dagligvaremarkedet i Norge og markedet domineres totalt av tre store kjeder. Derfor heter for eksempel tre av Norges ni rikeste Reitan. Her Odd Reitan. Foto: Ole Martin Wold / NTB
RIK: Norgesgruppen har alene 44 prosent av dagligvaremarkedet i Norge og markedet domineres totalt av tre store kjeder. Derfor heter for eksempel tre av Norges ni rikeste Reitan. Her Odd Reitan. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Bomba fra Konkurransetilsynet ble sluppet tirsdag morgen: Tilsynet varsler bøter til tre store dagligvarekjedene, Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop, på til sammen 21 milliarder i gebyrer for ulovlig prissamarbeid. Tilsynet mener at de dominerende kjedene har vært enige om å gi prisjegere tilgang til hverandres butikker for å hente inn omfattende prisinformasjon, at de aktivt har fulgt opp denne enigheten og brukt informasjonen fra prisjegerne til å koordinere prisingen. Det kan ha ført til høyere dagligvarepriser for forbrukerne, og skal ha pågått helt siden 2011.

Det er veldig bra at Konkurransetilsynet er offensive overfor dagligvarekjedene. For tjue år siden var det tusener av kjøpmenn som tok beslutninger om vareutvalg og priser. Nå kontrollerer noen få aktører som nesten hele markedet. Norgesgruppen har alene 44 prosent av dagligvaremarkedet i Norge og de tre store kjedene har nær totalt kontroll til sammen. Derfor heter for eksempel tre av Norges ni rikeste Reitan.

Utvalget i norske butikker er etter europeisk standard dårlig og prisene svært høye. Den sterke konsentrasjonen av markedsmakt er i seg selv skadelig. Mens eierne vinner, taper både forbrukerne og produsentene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer