LEDER

Islamister håner Shabana

Må fortsette kampen

Islam Net er gift for påvirkelige ungdomssinn.

PATRIARKATET: Leder av den konservative muslimske organisasjonen, Islam Net, Fahad Qureshi, fordømte Shabana Rehmans frigjøringskamp bare dager etter at samfunnsdebattanten døde, og skrev i et lukket forum på Facebook at Rehman ikke fortjente respekt. Han avslørte hvilke krefter hun kjempet mot. Foto: Anette Karlsen
PATRIARKATET: Leder av den konservative muslimske organisasjonen, Islam Net, Fahad Qureshi, fordømte Shabana Rehmans frigjøringskamp bare dager etter at samfunnsdebattanten døde, og skrev i et lukket forum på Facebook at Rehman ikke fortjente respekt. Han avslørte hvilke krefter hun kjempet mot. Foto: Anette Karlsen Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Shabana Rehman døde 29. desember, bare 46 år gammel, har det strømmet på med hyllester fra nordmenn som har vært berørt av hennes modige liv og banebrytende engasjement. Særlig profilerte minoritetskvinner uttrykte takknemlighet for at hun hadde gått foran i oppgjøret med en patriarkalsk kultur og slik bidratt til større frihet og flere muligheter. Enkelte innrømmet at de ikke alltid hadde vært like åpne for de sterke virkemidlene Shabana kunne bruke på scenen og i spaltene. Reaksjonene forteller om det krysspresset Shabana sto i og hvilke krefter hun kjempet mot, men heldigvis også at kvelertaket er svekket.

Men mørkemennene er langt i fra borte. Få dager seinere dukket det opp en ufattelig stygg og ekstrem melding i et lukket forum på Facebook. Leder av den konservative muslimske organisasjonen Islam Net, Fahad Qureshi, skrev at Shabanas død var «en påminnelse» om at «det ikke er alle døde som skal respekteres». Qureshi omtaler blant annet det legendariske Mulla-løftet på denne måten: «Hun trosset en manns selvbestemmelsesrett over hvem som kan ta på ens kropp og gjorde humor ut av det.» Han mente hun prøvde «å bryte ned forventninger til anstendighet hos muslimske kvinner», at hun hånet Allah og var eksempel på hvor galt det kan gå hvis du som muslim ikke følger profetens veiledning.

Fahad Qureshi har siden slettet innlegget og beklaget «timingen» for omtalen, men ikke innholdet som oser av kvinneundertrykking og forakt for liberale verdier. Det er ikke overraskende. Islam Net har de seinere åra prøvd å fremstille seg som mer moderat etter at organisasjonen kom i søkelyset som arnested for radikalisering og rekruttering til IS i rettssaken mot en av de såkalte IS-kvinnene. Ikke tro på dem.

Organisasjonen har møtt sterk motstand mot planene om å bygge et fritidssenter i Groruddalen for å drive «dawah», misjonering. Det er det all grunn til å advare mot. Islam Nets puritanske salafisme har vist seg å være ren gift for påvirkelige ungdomssinn. Takket være at Qureshi lever i et land med religions- og ytringsfrihet, kan planene være umulig å stoppe, men det farlige tankegodset krever ustoppelig motgift.

KREFT: Komiker og samfunnsdebatant Shabana Rehman er meldt død. Reporter: Emma Dalen. Kommentator: Martine Aurdal. Vis mer

Shabanas modige liv er over så altfor tidlig, men andre vil stå på hennes skuldre og fortsette frigjøringskampen. Tirsdag bisettes hun fra Oslo Rådhus på statens regning med kongehus, regjeringen og stortingspresidenten til stede. Større respekt kan ingen vises her i landet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer