DEBATT

Barnevernet og EMD-dommene

Må gå i seg selv

Ni av ti saksbehandlere som har deltatt i kursene om EMD-dommene, vurderer at det de har lært vil være med på å endre hvordan man jobber i tjenestene. Det tyder på at kursene treffer godt og dekker et behov.

HØYESTERETT: Flere dommer gir føringer for hvordan barnevernssaker skal behandles i Fylkesnemnder og domstoler. Nå har Bufdir engasjert advokater til å holde foredrag for landets barnevernstjenester, skriver innsenderne. Bilde fra behandlingen av fire barnevernssaker i storkammeret i Høyesterett i februar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HØYESTERETT: Flere dommer gir føringer for hvordan barnevernssaker skal behandles i Fylkesnemnder og domstoler. Nå har Bufdir engasjert advokater til å holde foredrag for landets barnevernstjenester, skriver innsenderne. Bilde fra behandlingen av fire barnevernssaker i storkammeret i Høyesterett i februar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kari Killén stiller i et innlegg 14. oktober spørsmål om juss kan redde barnevernet. Bakgrunnen er dommene mot Norge i EMD, og et av Bufdirs tiltak for å følge opp disse dommene.

Bufdir har denne høsten engasjert åtte advokater som holder foredrag for landets barnevernstjenester. Bakgrunnen for dette er Høyesteretts behandling av flere barnevernssaker før sommeren. I disse dommene gir Høyesterett føringer for hvordan barnevernssaker skal behandles i Fylkesnemnder og domstoler.

Høyesterett har uttalt at det er behov for å endre praksis, noe som også har direkte konsekvenser for barnevernstjenestenes saksbehandling. Det er dette kursene hovedsakelig handler om – hva har EMD og Høyesterett sagt, og hva betyr dette for barnevernstjenestene.

I tillegg handler kurset om hva vi har valgt å kalle grunnleggende forvaltningsforståelse. Killén spør retorisk om det er her skoen trykker – altså om problemet er mangel på kunnskaper om juss og god forvaltningspraksis i tjenestene.

Helt uavhengig av hvor skoen trykker, er det viktig at ansatte i landets barnevernstjenester får kunnskaper om hva dommene i EMD betyr, og hva de ikke betyr. Men vi mener absolutt at, skoen trykker her. Det har vi bred kunnskap om gjennom en rekke tilsynsrapporter og forskning fra de seinere åra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer