DEBATT

Barnevernet og EMD-dommene

Må gå i seg selv

Ni av ti saksbehandlere som har deltatt i kursene om EMD-dommene, vurderer at det de har lært vil være med på å endre hvordan man jobber i tjenestene. Det tyder på at kursene treffer godt og dekker et behov.

HØYESTERETT: Flere dommer gir føringer for hvordan barnevernssaker skal behandles i Fylkesnemnder og domstoler. Nå har Bufdir engasjert advokater til å holde foredrag for landets barnevernstjenester, skriver innsenderne. Bilde fra behandlingen av fire barnevernssaker i storkammeret i Høyesterett i februar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HØYESTERETT: Flere dommer gir føringer for hvordan barnevernssaker skal behandles i Fylkesnemnder og domstoler. Nå har Bufdir engasjert advokater til å holde foredrag for landets barnevernstjenester, skriver innsenderne. Bilde fra behandlingen av fire barnevernssaker i storkammeret i Høyesterett i februar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Ingvild Aleksandersen
Ingvild Aleksandersen Vis mer
Anders Henriksen
Anders Henriksen Vis mer

Kari Killén stiller i et innlegg 14. oktober spørsmål om juss kan redde barnevernet. Bakgrunnen er dommene mot Norge i EMD, og et av Bufdirs tiltak for å følge opp disse dommene.

Bufdir har denne høsten engasjert åtte advokater som holder foredrag for landets barnevernstjenester. Bakgrunnen for dette er Høyesteretts behandling av flere barnevernssaker før sommeren. I disse dommene gir Høyesterett føringer for hvordan barnevernssaker skal behandles i Fylkesnemnder og domstoler.

Høyesterett har uttalt at det er behov for å endre praksis, noe som også har direkte konsekvenser for barnevernstjenestenes saksbehandling. Det er dette kursene hovedsakelig handler om – hva har EMD og Høyesterett sagt, og hva betyr dette for barnevernstjenestene.

I tillegg handler kurset om hva vi har valgt å kalle grunnleggende forvaltningsforståelse. Killén spør retorisk om det er her skoen trykker – altså om problemet er mangel på kunnskaper om juss og god forvaltningspraksis i tjenestene.

Helt uavhengig av hvor skoen trykker, er det viktig at ansatte i landets barnevernstjenester får kunnskaper om hva dommene i EMD betyr, og hva de ikke betyr. Men vi mener absolutt at, skoen trykker her. Det har vi bred kunnskap om gjennom en rekke tilsynsrapporter og forskning fra de seinere åra.

Men skoen trykker også andre steder, slik Killén er inne på. Fylkesnemndene og domstolene må gå i seg selv etter EMD-dommene, noe de utvilsomt gjør. Høyesterett har tatt flere barnevernssaker til behandling det siste året, og har også sendt en rekke saker tilbake til lagmannsrettene for behandling der, etter at sakene først ble avvist. Advokater som prosederer barnevernssaker bør sørge for å være oppdatert, og vårt inntrykk er at de som jobber med slike saker følger utviklingen tett.

Selv om det gjøres mye godt arbeid, er vi enige i at kompetansen til barnevernsarbeidere må bli bedre på flere områder – her er det påbegynt en prosess som vil føre til at det stilles krav om at en stor del av de ansatte i tjenestene har en masterutdanning.

Flere ting kunne vært trukket fram, men for å holde oss til bildet Killén bruker, så er vårt syn at problemet med skoen er at den er for liten, ikke bare at den trykker et bestemt sted.

For å løse dette problemet, er det en rekke tiltak som må til, og kurset om dommene i EMD er ett av disse tiltakene. Det går ikke på bekostning av andre tiltak, og det koster ikke «millioner» som det blir påstått, men er et kostnadseffektivt grep for raskt å nå alle landets tjenester.

9 av 10 saksbehandlere som har deltatt, vurderer at det de har lært vil være med på å endre hvordan man jobber i tjenestene, noe som tyder på at kursene treffer godt og dekker et behov.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer