LEDER

Må granskes

Tilgivelsen er kanskje uendelig i KrF og i Regjeringen Solberg. På vegne av alle oss andre bør påtalemyndigheten vurdere saken.

DRIVES FRA SKANSE TIL SKANSE: At Ropstad ikke la alle kortene på bordet etter første avsløring er komplett uforståelig. Nå virker det som om han har sittet hele valgkampen og håpet at det ikke skulle komme fram at han har gitt feil opplysninger og gjort bevisste grep for å unngå skatt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
DRIVES FRA SKANSE TIL SKANSE: At Ropstad ikke la alle kortene på bordet etter første avsløring er komplett uforståelig. Nå virker det som om han har sittet hele valgkampen og håpet at det ikke skulle komme fram at han har gitt feil opplysninger og gjort bevisste grep for å unngå skatt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Kjell Ingolf Ropstads pressekonferanse fredag formiddag var en ytterst pinlig seanse. Et par timer før hadde Aftenposten avslørt at Ropstad skriftlig har oppgitt til Statsministerens kontor (SMK) at han har utgifter til bolig på hjemstedet, når han ikke har hatt det. Ropstad innrømmer at han gjorde dette for å slippe å betale 175 000 kroner i skatt for sin pendlerbolig. Derfor laget Ropstad en intensjonsavtale med sine foreldre, om å dekke deler av deres faste utgifter. Han har likevel ikke betalt én krone for å kunne sove på gutterommet hjemme hos foreldrene.

LEGGER SEG FLAT: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad møtte pressen fredag 17. september etter nye avsløringer om at barne- og familieministeren drev aktiv skatteplanlegging. Vis mer

På pressekonferansen beklaget KrF-lederen. Han sa ingen ting som tydet på at han vurderte å trekke seg, verken som statsråd eller som partileder. Samtidig forsøkte han å skyve ansvaret for «misforståelsen» over på SMK, som etter dialog med skatteetaten skal ha sagt til Ropstad at det ikke var avgjørende for skattefritaket at han hadde faktiske utgifter. KrF-lederen betalte så ingenting til foreldrene, men meldte heller ikke tilbake til SMK om det. Det skulle han ha gjort, innrømmer han. Ropstad innrømmer også at den eneste grunnen til at han tilbød seg å betale foreldrene leie var at han ville unngå å betale skatt for statsårdsleiligheten, etter at han året i forveien betalte 140.000 kroner i skatt for den.

For én uke siden sa Ropstad at han var «lei seg for at "det skapes et inntrykk av" at han har prøvd å utnytte noen ordninger for å karre til seg mest mulig penger». Aftenposten hadde da avslørt at han ikke betalte skatt for sin pendlerbolig i ti år, fordi han var folkeregistrert hos foreldrene sine helt fram til november i fjor. Samtidig har Ropstad i perioden hatt store leieinntekter og fortjeneste ved salg av en tomannsbolig i Lillestrøm og en leilighet i Oslo.

Ropstad sa da at han ikke har brutt noen regler, og avviste derfor også å betale tilbake noe som helst. Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen mente derimot at det er «ganske klart» at Ropstad har brutt loven og hans kollega Mads Andenæs mente saken burde politietterforskes.

At Ropstad ikke la alle kortene på bordet etter første avsløring er komplett uforståelig. Nå virker det som om han har sittet hele valgkampen og håpet at det ikke skulle komme fram at han har gitt feil opplysninger og gjort bevisste grep for å unngå skatt. Statsråden drives fra skanse til skanse.

BEKLAGER: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad møtte pressen fredag 17. september etter nye avsløringer om at barne- og familieministeren drev aktiv skatteplanlegging. Vis mer

Nå er det i alle fall ingen tvil: Ropstads bolig er skattepliktig. Denne saken må granskes. Statsminister Erna Solberg sier den er «uheldig» og at skattemyndighetene må se på den. Førsteamanusis Sofie Høgestøl ved Universitetet i Oslo skriver på Twitter at hun lurer på, og diskuterer med flere professorale kolleger, om Ropstad bør stilles for riksrett.

Tilgivelsen er kanskje uendelig i KrF og i Regjeringen Solberg. På vegne av alle oss andre bør påtalemyndigheten vurdere saken.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer