DEBATT

Forskningsmidler

Må holde et høyt internasjonalt nivå

Det er frustrerende for alle parter at gode søknader ikke kan finansieres. Men når Dagbladet skriver at det er bortkastet tid å skrive en søknad som får avslag er dette ikke riktig.

HØY STANDARD: Konkurranse skjerper og utvikler, og Forskningsrådets oppgave er å finansiere forskning som holder høy internasjonal standard, skriver Anne Kjersti Fahlvik, i Forskningsrådet.
HØY STANDARD: Konkurranse skjerper og utvikler, og Forskningsrådets oppgave er å finansiere forskning som holder høy internasjonal standard, skriver Anne Kjersti Fahlvik, i Forskningsrådet. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Norge mottar universitetene og høyskolene (UH) det meste av sine forskningsmidler direkte over statsbudsjettet. Grunnfinansieringen av forskning i UH-sektoren er i Norge på nærmere 72 prosent, mot 44 i Sverige og 55 i Danmark. I tillegg bevilger Stortinget nær 11 milliarder kroner til Forskningsrådet, som konkurranseutsetter midlene til UH-sektoren, forskningsinstitutter, næringsliv og offentlig sektor.

Konkurranseutsetting av midler og fagfelle/ekspertvurdering av søknader er i tråd med praksis i de fleste andre land. Det er en viktig kvalitetssikring – og ikke sløsing med ressurser, slik Dagbladet gir inntrykk av på lederplass 26. januar.

Forskningsrådets andel av UH-sektorens totale forskningsinnsats har de siste årene vært på om lag 14 prosent. Samtidig har antallet søknader til Forskningsrådet gått opp og kvaliteten på prosjektene som får finansiering er svært god. Det gjør at mange søkere må få avslag, og det kan være grunn til å diskutere hvordan den store tilsøkningen relativt til tilgjengelige konkurranseutsatte midler, bør håndteres.

Forskningsrådet har over flere år anbefalt en opptrapping av forskningsinnsatsen og at en større andel av de totale nasjonale midlene lyses ut gjennom konkurranse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer