DEBATT

Saudi-Arabias nye ambassadør

Må møtes med kritiske spørsmål

Saudi-Arabia gir utvalgte kvinner prestisjefylte verv som ambassadører, som en del av strategien for å bedre landets image i utlandet. Samtidig fengsles og tortureres kvinner som tar til orde for å gi kvinner myndighet til å bestemme over eget liv.

FIKK INGEN STØTTE: Loujain al-Hathloul (bildet) har blitt utsatt for tortur og trusler om voldtekt og drap der hun sitter fengslet i Saudi-Arabia. Den nye ambassadøren til Norge vet dette, Loujain ba henne om beskyttelse, men fikk bare en kald skulder, skriver innsenderen. Foto: Twitter/Facebook
FIKK INGEN STØTTE: Loujain al-Hathloul (bildet) har blitt utsatt for tortur og trusler om voldtekt og drap der hun sitter fengslet i Saudi-Arabia. Den nye ambassadøren til Norge vet dette, Loujain ba henne om beskyttelse, men fikk bare en kald skulder, skriver innsenderen. Foto: Twitter/Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladet har gjort en fortjenestefull innsats for å sette søkelyset på Saudi-Arabias angrep på menneskerettighetsforkjempere de siste ukene. Det er betimelig.

For akkurat nå er Saudi-Arabia på sjarmoffensiven i Norge. Rett før jul kom Amal al-Moallimi til Norge for å ta fatt på jobben som Saudi-Arabias nye ambassadør til landet. Bare én gang tidligere har Saudi-Arabia utnevnt en kvinnelig ambassadør. Utnevnelsen er derfor oppsiktsvekkende. Den skal vise omverdenen at det konservative, absolutte eneveldet nå tillater at kvinner inntar prestisjefylte posisjoner.

Det er selvsagt god grunn til å hilse en kvinnelig saudisk ambassadør velkommen til likestillingslandet Norge. Samtidig er det nødvendig å møte ambassadør al-Moallimi med kritiske spørsmål om hennes egen bakgrunn.

Amnesty ønsker svar på om den nye saudiske ambassadøren har bidratt til å dekke over tortur mot en saudisk kvinne som i romjula ble dømt til nær seks års fengsel i en terrordomstol i Riyadh.

Loujain al-Hathloul har sittet i fengsel siden mai 2018 fordi hun tok til orde for kvinners rettigheter i Saudi-Arabia. Tiltalebeslutningen mot henne inneholder ikke annet enn det Amnesty vil betegne som godt menneskerettighetsarbeid. Hun har arbeidet for kvinners rett til å kjøre bil og hun har argumentert mot vergesystemet som fremdeles ikke er avskaffet i Saudi-Arabia. Hun fremmet også sitt kandidatur til lokalvalg da kvinner for første gang fikk stemmerett i 2015. Hennes kandidatur ble aldri godkjent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer