DEBATT

NRK, religion og livssyn

Må NRK være kristent?

Mange av båndene mellom stat og kirke er blitt løsnet, men i NRK fremstår det som den naturligste ting i verden å ta på seg oppgaven kristen forkynner.

FORKYNNELSE: NRK fortsetter ufortrødent som et kristent mediehus, og ber det sekulære Kringkastingsrådet mene noe om hvordan deres kristne forkynnelse best bør utøves, skriver innsenderen. Foto Håkon Mosvold Larsen / NTB
FORKYNNELSE: NRK fortsetter ufortrødent som et kristent mediehus, og ber det sekulære Kringkastingsrådet mene noe om hvordan deres kristne forkynnelse best bør utøves, skriver innsenderen. Foto Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Lars-Petter Helgestad
Lars-Petter Helgestad Vis mer

Forrige uke diskuterte Kringkastingsrådet en klage om at noen hadde bruk feil ord om gud i andakten på P1.

NRKs programsjef Line Gevelt Andersen fortalte rådet hvor viktig det er for NRK at det kristne budskapet skal være forståelig og relevant. Så satte programsjefen i gang en slags teologisk diskusjon om hvordan man bør omtale gud i andakter.

I redegjørelsen kom det fram at NRK tar på seg rollen som kristen tilsynsmyndighet og bestemmer hvilke ord andaktsholderne får lov til å bruke i velsignelsen og i bønnen Fadervår.

Har NRK egentlig fått med seg noe som helst av utviklingen mellom stat og kirke de siste tiårene? Å høre på programsjefen var som å få klokka skrudd tilbake til 50-tallet.

Mange av båndene mellom stat og kirke er blitt løsnet, men i NRK fremstår det som den naturligste ting i verden å ta på seg oppgaven kristen forkynner. NRK fortsetter ufortrødent som et kristent mediehus, og ber det sekulære Kringkastingsrådet mene noe om hvordan deres kristne forkynnelse best bør utøves.

Heldigvis var det et lyspunkt i debatten: Rådsmedlem og medieprofessor Eiri Elvestad problematiserte at et kringkastingsråd bestående av et mangfold av livssyn og religioner, skal sitte og diskutere hva som er riktig måte å framføre en kristen bønn på i NRK. Elvestad anbefalte at kristenforkynnende programmer heller blir en prinsipiell sak for rådet. Rådsleder Julie Brodtkorb lovet heldigvis at den diskusjonen skal komme.

SKREMT: En Yorkshireterrier i Minnesota i USA tar opp kampen mot en bjørn. Video: Privat. Reporter: Julie Tran Vis mer

Vi ser fram til at Kringkastingsrådet slår fast det opplagte, nemlig at NRK bør behandle religion og livssyn på samme måte som de behandler politikk, sport, økonomi og alle andre stoffområder: Journalistisk objektivt og uten å ta stilling.

NRK-plakatens mål om å «gjenspeile Norges religiøse arv» forplikter på ingen måte NRK til å forkynne kristendom. Human-Etisk Forbund vil ha religion, livssyn, kulturarv og mangfold på NRK, men det gjøres best uten misjonering.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer