DEBATT

Hetsen på nettet

Må oppføre oss som folk

Vi må håndtere uenighet på en annen måte enn ved å utsette meningsmotstandere for hets og sjikane. Vi må rett og slett oppføre oss som folk.

FELLES PROTEST: En protest mot nettsjikane på tvers av politisk ståsted og andre skillelinjer, er på tide, ja, faktisk er det på overtid, skriver Mari Velsand etter at Filter nyheter viste fram hva som møter Lan Marie Berg (bildet) på nettet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FELLES PROTEST: En protest mot nettsjikane på tvers av politisk ståsted og andre skillelinjer, er på tide, ja, faktisk er det på overtid, skriver Mari Velsand etter at Filter nyheter viste fram hva som møter Lan Marie Berg (bildet) på nettet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ingen skal måtte tåle den type netthets som Lan Marie Berg har vært utsatt for over lang tid. Det er på overtid med et felles krafttak mot digital sjikane.

«Jeg orker ikke mer!» skrev olje- og energiminister Tina Bru nylig i et Facebook-innlegg som en kommentar til de voldsomme mengdene grov hets og sjikane som MDG-politiker Lan Marie Berg har vært utsatt for. Etter reaksjonene å dømme, satte Bru ord på noe mange har kjent på. At det var en politisk motstander som kom med en slik støtteerklæring, overrasket kanskje noen, men nettopp derfor slår den kanskje enda sterkere.

En protest mot nettsjikane på tvers av politisk ståsted og andre skillelinjer, er på tide, ja, faktisk er det på overtid. For det er bare fellesskapet som virkelig kan sette foten ned, og ta ansvar for å si fra at slik som dette, slik vil vi ikke ha det. Hvis fellesskapet ikke tar et oppgjør med denne type debattkultur, risikerer vi at stemmer som er viktige for en åpen og opplyst offentlig samtale ikke lenger tar ordet – og at demokratiet blir den store taperen.

Elleve prosent av den norske befolkningen har opplevd en eller annen form for sjikane på nett det siste året, viser en undersøkelse Medietilsynet la fram i april i år. Det betyr altså at de fleste av oss heldigvis ikke har vært utsatt for hatefulle ytringer, hets eller latterliggjøring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer