DEBATT

Breddeidrett og smittevernloven

Må oppheve forbudet mot fotball

Vitenskapen dokumenterer at det ikke finnes noen smittevernfaglig begrunnelse for å forby breddefotball.

IKKE HJEMMEL: Vi mener at smittevernloven ikke gir hjemmel til å stenge ned fotballen, skriver artikkelforfatterne. Fra Norway Cup: Foto: Vegard Wivestad Grtt / NTB
IKKE HJEMMEL: Vi mener at smittevernloven ikke gir hjemmel til å stenge ned fotballen, skriver artikkelforfatterne. Fra Norway Cup: Foto: Vegard Wivestad Grtt / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Myndighetene har i 15 måneder nektet nesten 50 000 fotballspillere over 20 år å trene sammen. Vi mener at smittevernloven ikke gir hjemmel til å stenge ned fotballen, og at myndighetene må oppheve forbudet og anbefalingene der hvor det ikke er grunn til forsterkede smitteverntiltak.

Covid-19 forskriften setter i kapittel 5 forbud mot arrangementer. Med arrangementer omfattes idrettsarrangement, inkludert stevne, cup, turnering og kamp, men ikke organisert trening, se § 13a. I kommuner med forsterkede smitteverntiltak etter kapittel 5A vil trening likevel være forbudt. Men der er ingen bestemmelse i forskriften som forbyr fotballtrening.

Covid-19 forskriften og de kommunale forskriftene er ikke uttømmende for den normeringen som er fastsatt av myndighetene. I helsedirektoratets coronaveileder står det at voksne kan drive organisert aktivitet utendørs eller innendørs, så lenge de kan holde god avstand (minst én meter).

Veilederen forutsetter med andre ord at trening som ikke oppfyller dette kravet ikke kan finne sted.

Men er det i praksis noen smittefare forbundet med utendørs fotball? Erfaringer og undersøkelser fra over ett år med pandemi over hele verden tyder på at svaret er nei. Hvor stor er egentlig smitterisiko ved ordinær fotballtrening utendørs, og strider stengningsvedtaket mot Smittevernloven? Gjennom alle de kampene som har blitt gjennomført i toppfotballpiloten i Norge i 2020, har vi bare ett sannsynlig tilfelle av smitte i kamp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer