LEDER

Må stoppe justispolitisk skandale

Den forrige regjeringen åpnet for å gi Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mulighet til nær totalovervåkning på nett. Regjeringen Støre må stoppe loven.

OVERVÅKNING: Lovendringen åpner portene for svært omfattende overvåkning av alle nordmenn, også politiske holdninger. Her PST-sjef Hans Sverre Sjøvold Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
OVERVÅKNING: Lovendringen åpner portene for svært omfattende overvåkning av alle nordmenn, også politiske holdninger. Her PST-sjef Hans Sverre Sjøvold Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Et av de siste lovforslagene som den forrige regjeringen sendte ut på høring, har nå fått grundig slakt av en rekke sentrale høringsinstanser.

Med god grunn. Forslaget går ut på å gi Politiets sikkerhetstjeneste (PST) rett til å lage hva norske borgere har skrevet i kommentarfelt og i sosiale medier, i 15 år.

Høringsfristen gikk ut fredag før helga. Datatilsynet er sterkt kritisk, og konstaterer i en pressemelding at dette lovforslaget vil endre PSTs rolle i det norske samfunnet: «Forslaget innebærer at PST går fra å være en politimyndighet som driver forebygging og etterforsking av konkret angitte straffbare handlinger, til å bli en tjeneste som driver etterretning mot norske borgere.»

Endringen lyder teknisk, men har vidtrekkende konsekvenser. I en artikkel forrige uke oppsummerer nettstedet Rett24 godt essensen i lovendringen: Hovedpoenget i lovendringen er at den vil gi PST hjemmel til å lagre «åpent tilgjengelig informasjon for etterretningsformål», uavhengig av sikkerhetsmekanismene i politiregisterloven §§ 6 og 7. Disse paragrafene stiller blant annet krav om at det som lagres, skal ha et relevant formål, og bare i særlige tilfeller gjelde politisk, religiøs eller annen organisasjonstilhørighet

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer