LEDER

Må stoppe justispolitisk skandale

Den forrige regjeringen åpnet for å gi Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mulighet til nær totalovervåkning på nett. Regjeringen Støre må stoppe loven.

OVERVÅKNING: Lovendringen åpner portene for svært omfattende overvåkning av alle nordmenn, også politiske holdninger. Her PST-sjef Hans Sverre Sjøvold Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
OVERVÅKNING: Lovendringen åpner portene for svært omfattende overvåkning av alle nordmenn, også politiske holdninger. Her PST-sjef Hans Sverre Sjøvold Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Et av de siste lovforslagene som den forrige regjeringen sendte ut på høring, har nå fått grundig slakt av en rekke sentrale høringsinstanser.

Med god grunn. Forslaget går ut på å gi Politiets sikkerhetstjeneste (PST) rett til å lage hva norske borgere har skrevet i kommentarfelt og i sosiale medier, i 15 år.

Statsminister Jonas Gahr Støre mener det ikke har vært dialog mellom ham og NATO-sjef Jens Stoltenberg angående den ledige jobben som sentralbanksjef. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Fjermeros Vis mer

Høringsfristen gikk ut fredag før helga. Datatilsynet er sterkt kritisk, og konstaterer i en pressemelding at dette lovforslaget vil endre PSTs rolle i det norske samfunnet: «Forslaget innebærer at PST går fra å være en politimyndighet som driver forebygging og etterforsking av konkret angitte straffbare handlinger, til å bli en tjeneste som driver etterretning mot norske borgere.»

Endringen lyder teknisk, men har vidtrekkende konsekvenser. I en artikkel forrige uke oppsummerer nettstedet Rett24 godt essensen i lovendringen: Hovedpoenget i lovendringen er at den vil gi PST hjemmel til å lagre «åpent tilgjengelig informasjon for etterretningsformål», uavhengig av sikkerhetsmekanismene i politiregisterloven §§ 6 og 7. Disse paragrafene stiller blant annet krav om at det som lagres, skal ha et relevant formål, og bare i særlige tilfeller gjelde politisk, religiøs eller annen organisasjonstilhørighet

Lovendringen åpner altså portene for svært omfattende overvåkning av alle nordmenn, også politiske holdninger.

NY JUSTISMINISTER: Emilie Enger Mehl (Sp) er justisminister i Støre-regjeringen. Foto: NTB
NY JUSTISMINISTER: Emilie Enger Mehl (Sp) er justisminister i Støre-regjeringen. Foto: NTB Vis mer

Avtroppende direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet serverer en slående sammenlikning med hvordan PSTs nye overvåkningsmulighet ville ha fungert i en fysisk virkelighet: «(Det) vil det være som om de fikk en oversikt over alle som deltok på politiske møter og hva de sa, alle som deltok i demonstrasjoner med hvilken plakat de holdt og alle som ytret seg blant venner og likesinnede».

I Datatilsynets personvernundersøkelse 19/20 svarer hele 16 prosent at de har unnlatt å delta i et kommentarfelt eller i sosiale medier fordi de frykter at myndighetene kan få tilgang til informasjonen.

Likevel inneholder ikke lovforslaget utredninger av verken personvernkonsekvenser, eller av den potensielt nedkjølende effekten på ytringsfriheten.

I seg selv er det nok til å sende lovforslaget tilbake, eller å legge det helt nederst i en skuff.

Også Advokatforeningen, og EOS-utvalget, som skal føre kontroll med de hemmelige tjenestene, har sterke innvendinger mot lovforslaget.

Advokatforeningen mener lovendringen vil bety at det er «opp til PST å avgjøre hvorvidt innsamlingen skjer i tråd med etterretningsformålet», og at «en så vid formålsbeskrivelse innebærer i praksis ingen begrensning for PST»

Disse klare tilbakemeldingene kan ikke Justisdepartementet og regjeringen Støre se bort fra. Lovendringen, slik den er foreslått nå, vil være en justispolitisk skandale.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer