LEDER

Voldsofferstatning:

Må stoppes i Stortinget

Forslaget svekker voldsofres rettigheter.

INTENSJONEN ER FLOTT: Justis- og beredskapsdepartementet, her ved ansvarlig statsråd Monica Mæland, vil at personer som har vært utsatt for vold og seksuelle overgrep i barndommen og har fått henlagt sakene, må gå til sivilt søksmål. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
INTENSJONEN ER FLOTT: Justis- og beredskapsdepartementet, her ved ansvarlig statsråd Monica Mæland, vil at personer som har vært utsatt for vold og seksuelle overgrep i barndommen og har fått henlagt sakene, må gå til sivilt søksmål. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Intensjonen er flott. «Foreslår bedre erstatningsordning for voldsutsatte» heter det i regjeringens pressemelding om forslaget til ny lov om erstatning fra staten til voldsutsatte. Lovforslaget, som nå er på høring, er ment å gi en enklere ordning og raskere utbetaling av erstatning. Dagens ordning er tungvint og treig, og vi støtter endringer som kan forbedre den.

Dessverre: Forslaget svekker voldsutsattes rettigheter, heller enn å styrke dem. Den nye ordningen skal nemlig knytte utbetaling av erstatning til fellende dom i saken. I tillegg vil regjeringen innføre en søknadsfrist som vil gjøre mange søknader foreldet over natta.

Lovforslaget skal gi rett til direkte utbetaling når noen dømmes til å betale erstatning. I dag tar det altfor lang tid fra noen søker til de får erstatning, så en slik automatisering er bra. Men hvis retten til erstatning knyttes til fellende dom, vil svært mange voldsofre miste rettigheter. Mer enn halvparten av anmeldelsene for mishandling i nære relasjoner blir henlagt på grunn av manglende bevis. Spesielt vold og overgrep mot barn under 16 år ender sjelden med fellende dom, en lovendring vil derfor ramme mishandlede barn særlig hardt. Justis- og beredskapsdepartementet vil at personer som har vært utsatt for vold og seksuelle overgrep i barndommen og har fått henlagt saken på grunn av bevisets stilling eller strafferettslig foreldelse, må gå til sivilt søksmål. Kun en fellende dom skal gi mulighet for å få erstatning. Det vil være en enorm påkjenning for allerede utsatte mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer