KOMMENTARER

6. januarhøringene

Må straffes

Stadig flere amerikanere mener Trump må straffes. Men vil det noen gang skje?

MARERITT: Justisminister Merrick Garland må bestemme om han skal straffeforfølge Donald Trump etter høringene i Kongressen. Stadig flere mener bevisene er så overveldende at det ikke er noen vei utenom, selv om det kan ende i et større politisk mareritt. Foto: Nicholas Kamm / AFP
MARERITT: Justisminister Merrick Garland må bestemme om han skal straffeforfølge Donald Trump etter høringene i Kongressen. Stadig flere mener bevisene er så overveldende at det ikke er noen vei utenom, selv om det kan ende i et større politisk mareritt. Foto: Nicholas Kamm / AFP Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Etter fem episoder av den direktesendte thrilleren om statskupp i USA, er det så mange rykende pistoler i rommet at røykalarmen uler. Det er ikke engang snakk om «smoking guns», men håndfaste bevis fra utallige vitner som har sett og hørt pistolen bli avfyrt. Donald Trump prøvde å omgjøre et lovlig valg og hindre et fredelig maktskifte.

«Bare si at valget var korrupt og overlat resten til oss,» var beskjeden til Jeffrey Rosen, justisministeren som overtok etter at den trofaste William Barr til slutt sa opp. Selv for ham gikk grensen ved statskupp. Da Rosen også nektet å dikte opp valgfusk, ville Trump erstatte ham med en inkompetent nyttig idiot som var villig til å gå med på svindelen.

Det utilbørlige presset mot justisdepartementet er en av høringenes mest rykende pistoler, Trumps forsøk på å sette inn folk som var villig til å bryte loven for ham minner dessuten om Nixons siste desperate dager. Men det spørs om Trumps hensynsløse brutalitet gjør enda større inntrykk på de mange seerne som følger det direktesendte dramaet; hvordan Trump og medløperne hans kynisk ødela livet til uskyldige valgmedarbeidere, hang dem ut ved navn og sendte mobben etter dem. Trumps mobbstyre terroriserte og truet vanlige amerikanere som bare gjorde jobben sin.

Nå blir han felt av sine egne. Vitnene er republikanere, de er hans nærmeste familie og medarbeidere, som forteller at Trump ikke bare mistet fotfestet i ukene etter valget. Det hele var planlagt lang tid i forveien, og da han ikke fikk det som han ville, sendte han mobben til Kongressen. Som han sa mens han så angrepet på TV; kanskje Mike Pence fortjener å bli hengt?

Likevel er det få som tror han vil bli straffeforfulgt. Det er ikke bare den allmenne visdommen i kommentarfeltene, hvor de som var så skråsikre på at han ikke kunne vinne i 2016, nå er like skråsikre på at han ikke bare går fri, men kommer til å vinne neste presidentvalg. Det siste kommer heldigvis aldri til å skje.

Dette er et mareritt for Joe Bidens justisminister, Merrick Garland, som til høsten må vurdere om det er lagt fram tilstrekkelig bevis til å starte en etterforskning. Flere av medløperne vil utvilsomt bli straffeforfulgt uten at noen kommer til å felle en tåre for dem, men å etterforske og sikte en tidligere president er en større utfordring, selv i normale tider. I dagens USA framstår det nesten umulig.

PRIDE: Dagbladets reporter reagerer på hvordan folk endrer oppfatning av ham så snart de finner ut at han er sammen med en mann. Video: Emilie Rydning / Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Da republikanerne hørte lydbåndopptakene av Nixon i forbindelse med Watergate, marsjerte selv de mest troende til Det hvite hus og sa; du må gå av. Du har ikke lenger vår støtte. Nå er det ingen slik lojalitet til føderasjonen igjen hos republikanerne. En aldrende republikansk delstatssenator i Arizona vitnet gråtende om hvordan familien hadde blitt trakassert og drapstruet i månedsvis av Trumps mobb etter at han godkjente valgresultatet. Han ble hengt ut som pedofil i nabolaget sitt. Han bebreidet absolutt Trump for at det skjedde, og likevel, hvis Trump stiller til valg neste gang, vil han stemme på ham igjen.

Hvorfor i all verden? Forklaringen er enkel og tidløs: Penger og religion. Så lenge de lavkirkelige protestantene får restriksjoner mot abort og LHBT-rettigheter, og de rike får skattelette og deregulering, er litt fascisme til å leve med.

Merrick Garland svetter der han sitter og følger høringene. Akkurat nå kan det virke som han er fordømt uansett hva han gjør. Hvordan kan han starte etterforskning av Bidens forgjenger, som attpåtil er en mulig presidentkandidat i neste valg uten å bli beskyldt for politisk heksejakt og dermed splitte landet ytterligere? Kan han stole på at bevisene er gode nok til å holde i en rettssak? Hva om Trump blir frikjent?

Men Garland tenker nok også på historiens dom. Hva om han ikke gjør det når dokumentasjonen er så overveldende? Frykten for Trumps høyreekstreme følgere er stor, men samtidig er det et stort flertall i USA som vil reagere sterkt om Trump slipper unna. Høringene har skyhøye seertall, og et flertall av republikanske velgere følger faktisk høringene tett eller ganske nøye. En fersk meningsmåling viser at hele 58 prosent nå mener at Trump bør straffeforfølges. Det er oppsiktsvekkende høyt.

Republikanerne kan ha begått en historisk tabbe da de nektet å delta. Dermed har høringene fått pågå uten avbrytelser, tåkelegging og sirkus. Den har fått sannheten på bordet og fakta ut til folket. Det er en stund siden Amerika opplevde det, og de tar det til seg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer