LEDER

Salærrådet anbefaler

Må styrke rettshjelpen

Myndighetene har rett og slett operert i strid med fakta.

MÅ BLA OPP: Salærutvalget slår fast at rettshjelpsatsen må økes markant for å bli bærekraftig, og gir dermed Advokatforeningen medhold i sin mangeårige klage. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl må dermed bla opp i neste budsjett. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
MÅ BLA OPP: Salærutvalget slår fast at rettshjelpsatsen må økes markant for å bli bærekraftig, og gir dermed Advokatforeningen medhold i sin mangeårige klage. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl må dermed bla opp i neste budsjett. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det uavhengige salærrådet gir Advokatforeningen solid støtte i kampen for å øke rettshjelpssatsen og forsvare rettshjelpsordningen. Rådet mener satsen må økes med hele 23 prosent for å være bærekraftig. Forslaget bekrefter dermed advokatenes påstand om at dagens satser ikke er til å leve med, og at etterslepet etter mange års underfinansiering er betydelig.

Advokatforeningen gikk til slutt til streik «for rettsstaten» i fjor høst for å vise alvoret i situasjonen. Da hadde regjeringen Solberg i sitt siste statsbudsjett tilbudt null kroner i økning, tross langvarig strid og flere aksjoner fra advokatenes side. Støre-regjeringen plusset på noen kroner, men advokatene mente satsene fortsatt ikke var i nærheten av det som er forsvarlig. Advokatene nektet derfor å ta forsvareroppdrag i Høyesterett, og etter kort tid oppsto det full kork i domstolen.

Etter seks måneder endte konflikten hos Riksmekleren. Salærrådet ble opprettet som ledd i løsningen, og rådets anbefalinger skal danne grunnlag for konsultasjoner i forbindelse med framtidige statsbudsjett. Advokatforeningen oppnådde med andre ord ikke forhandlingsrett, slik man ønsket og som Dagbladet har støttet, men anbefalingen fra salærrådet skal veie tungt.

En snarlig og markant styrking av rettshjelpsordningen er tvingende nødvendig. Mens staten betaler sine advokater markedspris, har rammene for motparten vært så gjerrige at advokater har måttet jobbe gratis for å gjøre en tilfredsstillende jobb. Det svekker særlig ressurssvake gruppers mulighet til å oppnå rettferdighet i møte med mektige og rike myndigheter. Rettsstatens helt sentrale prinsipp om likhet for loven er i praksis ikke gjeldende. Det kan ikke Norge være bekjent av.

Justisdepartementet har forpliktet seg i avtalen til å jobbe for en økning av satsen. Det vil naturligvis koste etter mange års forsømmelse, men staten må faktisk betale det rettsstaten koster. At salærrådets vurdering er helt sammenfallende med Advokatforeningens, illustrerer at myndighetene i lang tid rett og slett har operert i strid med fakta og svekket ordningen med åpne øyne. Det må rettes opp. Anbefalingen fra salærrådet kom for seint til å påvirke neste års statsbudsjett, men justisminister Emilie Enger Mehl vet allerede nå hva hun må finne plass til i neste budsjettprosess.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer