DEBATT

Pride:

Må ta et oppgjør med hatet

Frykten får ikke vinne. Vi skal male gatene i regnbuens farger igjen.

FEIRET FRIHETEN: To mennesker drept og flere alvorlig skadet. Ved utestedene Per på hjørnet og London Pub gikk en mann til angrep på uskyldige mennesker som var ute og feiret friheten, skriver kronikkforfatterne. Her fra utsiden av London Pub. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
FEIRET FRIHETEN: To mennesker drept og flere alvorlig skadet. Ved utestedene Per på hjørnet og London Pub gikk en mann til angrep på uskyldige mennesker som var ute og feiret friheten, skriver kronikkforfatterne. Her fra utsiden av London Pub. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi hadde planene klare for lørdag 25. juni. En hektisk og gøyal dag, med deltakelse i Pride-paraden som det store høydepunktet. I stedet ble en av oss vekket midt på natta av telefoner og meldinger om det som hadde skjedd, mens den andre var våken da det skjedde, og brukte hele natta til å ringe venner som kunne ha vært der. Vi satt begge to igjen med en følelse av å ha fått en knyttneve i magen da vi så venner som på sosiale medier skrev «Jeg er trygg».

SKRED: Turistene fikk seg et sjokk da de var på tur i Tianfjellene i Kirgisistan 10. juli. Video: Viralhog. Reporter: Magnus Paus Vis mer

To mennesker drept og flere alvorlig skadet. Ved utestedene Per på hjørnet og London Pub gikk en mann til angrep på uskyldige mennesker som var ute og feiret friheten. Våre tanker går til familiene og vennene til de drepte, som nå bare sitter igjen med minnene av to mennesker som så rått og brutalt ble revet bort. Det er vondt, og det berører oss alle. Og i likhet med svært mange andre, så har vi kjent på så mange ulike følelser i løpet av helgen som vi trenger å sette ord på.

For 50 år siden ble homofili avkriminalisert. For mange ble deres måte å oppleve kjærlighet med et annet menneske på, omsider lovlig. Dette er en av de viktigste frihetskampene i moderne tid, noe det var stor grunn til å markere i år. I flere uker hadde vi sett frem til feiringen.

Vi skulle markere jubileet med en rekordstor og spektakulær parade. Med feststemte mennesker som feirer noe som burde være helt selvfølgelig – det at man er fri til å elske akkurat den man vil og ikke minst til å være akkurat den man er.

I opptakten til Pride har vi som alltid fått høre fra dem som mener at frihet er bra, men under visse vilkår. Det finnes de som har behov for å markere at paraden er for løssluppen, for usømmelig. At fri kjærlighet er noe man skal skjerme barna fra. Vi vet at mange har lest og reagert på innlegg og uttalelser fra folk som synes det er ubehagelig å forholde seg til innslag i paraden. De fleste har holdt reaksjonene for seg selv. Men vi kan ikke være naive.

Vi vet at mange skeive, og særlig transpersoner og ikke-binære kjenner på at tilsynelatende uskyldige ytringer mot Pride, sånn som at det ikke passer seg for barn, er med på å skape en aksept for at det er greit med krass kritikk og i ytterste konsekvens hat mot mennesker som har en annen legning enn den store majoriteten.

Vi må ta et oppgjør med disse holdningene, ikke bare komme med støtteerklæringer til de som nå føler seg utrygge. Vi må selvsagt tåle debatt, men alle som deltar i denne debatten bør være bevisst på hvordan debatten oppleves, og hvordan den kan påvirke oss.

Vi kan ikke endelig konkludere hva motivet til gjerningsmannen bak det brutale angrepet natt til lørdag var, men det oppleves definitivt som et klart angrep på en hardt tilkjempet frihet. Vår alles frihet. Det oppleves ikke som et angrep på tilfeldige enkeltmennesker, men mer et angrep på idéen om at det er greit å elske den man vil og være den man er. Og grunnen til at dette er en opplevelse vi alle har, på tross av at vi ikke kjenner gjerningsmannens motiver, er jo at de aller fleste skeive har opplevd små og større hendelser gjennom livet før dette som bekrefter at det finnes et hat mot dem der ute. Det tankegodset kan ikke ignoreres.

Vi har snakket med flere skeive etter hendelsen. Flere hadde vurdert å ta turen til London Pub, men slått det fra seg fordi køen var så lang. London Pub, som i mange år har vært et fristed for skeive. Et sted man alltid føler seg velkommen. Et sted mange har fått kjenne på friheten de ellers ikke har kunnet leve ut. Noen var kanskje på London for første gang natt til lørdag. Med spenning og forventning knyttet til Pride-helg i Oslo. Så ble plutselig det trygge revet vekk, og møtet med hatet, som fortsatt lever i Norge, ble så uvirkelig virkelig. I løpet av noen få, brutale minutter var fristedet ødelagt.

Mange skeive har følt på en frykt i flere år, men den følelsen er ekstra sterk nå. At du går rundt med en klump i magen og tenker «kanskje er det meg neste gang». At du er et potensielt terrormål. Angrepet bekrefter bare det mange har vært redd for: hatet mot skeive kan føre til vold og drap. Det kan ikke vi som samfunn finne oss i. Sammen må vi ta tryggheten tilbake.

Vi kan ikke leve med at det er sånn i Oslo, i Norge, i 2022, at skeive par må ta en vurdering på vei hjem fra byen om de vil ta risikoen det er å vise kjærligheten sin offentlig, sånn som å holde hender eller kysse. Selvfølgelig skal de ikke måtte gjøre det, men sånn er det – det ER farligere for skeive å bare være seg selv, å bare eksistere.

Det finnes ingen viktigere kamp enn kampen for frihet. Og selv i Norge er denne kampen ikke over. Vi håper at folk i tiden framover finner rom til å ta ekstra godt vare på hverandre. Fortell barna om hvor fantastisk friheten er, men at den må kjempes for. Og send en ekstra tanke til alle som skulle gått i parade, men som nå kjenner på en uro, en frykt. Vi står sammen med dere, og sammen skal vi bekjempe hatet.

Paraden skal forhåpentlig gjennomføres for fullt igjen snart. Frykten får ikke vinne. Vi skal male gatene i regnbuens farger igjen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer