LEDER

Må vurdere tvangsmidler

Å kontrollere grensene er vanskeligere enn man skulle tro.

SVINESUND: Her hilser Halden-ordfører Anne-Kari Holm på Strømstad-ordfører Kent Hansson, på grensestreken mellom Norge og Sverige på den gamle Svinesundsbrua. Hun har lenge etterlyst strengere tilbak på grensa. Foto: Heiko Junge / NTB
SVINESUND: Her hilser Halden-ordfører Anne-Kari Holm på Strømstad-ordfører Kent Hansson, på grensestreken mellom Norge og Sverige på den gamle Svinesundsbrua. Hun har lenge etterlyst strengere tilbak på grensa. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 71 000 +180
mutantsmittet1 120
døde 623 +1
påvist smittet 114 000 000+303.2K
døde 2 530 000 +5.4K
Se mer

Nå blir det endelig bedre kontroll på grensa ved Svinesund. Siden nyttår har bare én av fem biler som har kommet over brua fra Sverige stoppet og gjennomført coronatest – minst 43 000 biler har kjørt rett forbi. Ordføreren i Halden, Anne-Kari Holm (Sp), har lenge etterlyst stenging av grensa og tvangsmidler for å få folk til å stoppe.

«Det å ha ansvar for en teststasjon og være tilskuer til at bilene bare kjører forbi har vært en belastning for kommunen. Vi har jo sett hvor enkelt det har vært å snike seg unna testingen», sa hun til VG før helga.

På Svinesund er det nå tatt grep. Et samarbeid mellom politiet, Statens vegvesen, Tolletaten, Forsvaret og Halden kommune sikrer nå at alle biler må kjøre via toll- og teststasjonene. En ny omkjøring er anlagt, slik at det fra tirsdag ikke lenger skal være mulig å kjøre rett forbi på europaveien uten verken å registrere eller teste seg.

Behovet for kontroll og obligatorisk testing på grenseoverganger er opplagt stort i en situasjon der importsmitte lenge har vært en av de viktigste truslene mot samfunnets kontroll over pandemien.

Å kontrollere grensene er vanskeligere enn man skulle tro. Nå er grensene i stor grad stengt, med strenge restriksjoner på hvem som får komme inn i Norge. Ordfører Holm er bekymret for hva som skjer når det lettes på disse restriksjonene, fordi det i dag ikke finnes noen klar hjemmel for å tvinge folk til å teste seg eller for å bortvise dem som nekter.

Hun er ikke alene. Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) sendte i forrige uke bekymringsmelding til statsminister Erna Solberg om alvorlige mangler ved testregimet. Flere grensestasjoner mangler personell med tvangsmyndighet og helsepersonellet har ikke fullmakt til å holde igjen innreisende som ikke vil la seg teste. Organisasjonen ba regjeringen om å gripe inn, for å «avklare og eventuelt endre fullmaktene og ansvarsforholdene mellom de offentlige etatene».

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Lars Jacob Hiim (H), opplyste til VG at Smittevernloven i liten grad gir hjemmel for tvang. Regjeringen vil nå vurdere behovet for tydeligere regler og strengere tvangsbestemmelser.

Det er umulig å se for seg at staten skal tvinge noen til å teste seg. Man kan se for seg bortvisning av utlendinger ved grensa, men nordmenn må uansett slippe inn i hjemlandet. Bøter er allerede en mulighet.

Dette er krevende vurderinger. De bør likevel gjøres raskt – og før de strenge innreiserestriksjonene oppheves.

Status vaksinasjon Full oversikt

329 034 (6.1%)i Norge har fått dose nr 1
161 891 (3.02%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer