KOMMENTARER

Macron kan få en vrien utfordrer

President Emmanuel Macron i Frankrike må legge om strategien for å bli gjenvalgt. Han kan nemlig få en motstander som kan se ut som hans politiske søster, skriver Einar Hagvaag.

UTFORDRER: Valérie Pécresse ligger nå an til å bli den farligste motstanderen for president Emmanuel Macron i valget i april. Foto: AP / NTB / Michel Spingler
UTFORDRER: Valérie Pécresse ligger nå an til å bli den farligste motstanderen for president Emmanuel Macron i valget i april. Foto: AP / NTB / Michel Spingler Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Da Valérie Pécresse overraskende 4. desember ble valgt av de konservative i Republikanerne (LR) som deres kandidat til å bli Frankrikes president, gikk det etter hvert opp for president Emmanuel Macron og hans krets hva slags nye utfordringer de må møte. Macron har ennå ikke villet erklære ønske om gjenvalg, han forsøker ennå å være presidenten for alle før han går til valgkamp, men han venter bare på rett øyeblikk, som er viktig å velge.

I 2017 vant Macron klart valget mot Marine Le Pen fra Nasjonal Samling (RN) på ytre høyre. Inntil nylig pekte alle meningsmålinger mot en omkamp mellom disse to i april. Både på den konservative høyresida og på venstresida hersket splid og uro. Da ville Le Pen trolig komme på andreplass i første valgomgang og gå til andre. Macron ville få en taktisk sett grei motstander. Venstresida ville stemme mot Le Pen i andre omgang. Macron har derfor taktisk fridd til høyre mot de konservative for å få deres stemmer mot Le Pen.

Så dukket Eric Zemmour med sitt nye parti Gjenerobring opp på ytterste høyre fløy og preget politikkens dagsorden med sitt hat mot muslimske innvandrere. Men han splittet ytre høyre. Desto bedre så dette ut for Macron, men bare kanskje. Zemmour kan ta stemmer fra Le Pen og svekke henne i første valgomgang. Derimot samler nok disse velgerne seg i andre omgang. Men hva hvis Zemmour svekker Le Pen så mye at hun ikke går videre til andre omgang?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer