KOMMENTARER

Coronaviruset:

Madrid i epidemiens øye

Europas politiske ledere kan se til den spanske hovedstaden, Madrid, for å lære hvordan corona-epidemien ikke skal håndteres, skriver Einar Hagvaag.

PROTESTER: Demonstrasjon mot manglende støtte til å bedre forholdene i Madrid. Foto: REUTERS/Javier Barbancho/NTB
PROTESTER: Demonstrasjon mot manglende støtte til å bedre forholdene i Madrid. Foto: REUTERS/Javier Barbancho/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Spania er nå episenteret for andre bølge av epidemien i Europa, og Madrid er episenteret i landet. Svaret på hvordan det kunne gå så galt er enkelt: «Det er politikken, din dust!»

Landsdelen Madrid, som er hovedstaden og omlandskommunene, har 6,6 millioner av landets 47 millioner innbyggere, 14 prosent, men en tredel av all smitte i landet. Av de ti verst rammede kommunene i Spania ligger ni i landsdelen Madrid. Byen Madrid hadde 696 smittede per 100 000 innbyggere på to uker, godt over det doble av gjennomsnittet for landet og 35 ganger «rødt nivå» i Norge.

Presidenten i landsdelen, Isabel Díaz Ayuso fra det konservative Folkepartiet (PP), stengte mandag delvis ned 37 helsekretser med rundt 877 000 innbyggere, hvor antall smittede over to uker er mer enn 1000 per 100 000 innbyggere. Innbyggerne får bare lov til å gå ut av kretsen for å gå til jobb, til studier, få helsehjelp eller følge barn til skolen. To dager seinere hadde 16 andre kretser nådd samme omfang av smitte.

Presidenten i nabolandsdelen Castilla-La Mancha, Emiliano García-Page, kalte nylig Madrid «ei viral radioaktiv bombe». President Quim Torra i landsdelen Catalonia advarer sine innbyggere mot å dra til Madrid. Han vil ha måling av temperaturen på reisende som kommer fra Madrid. (Da epidemien var på sitt verste i vår var Madrid og Barcelona omtrent like hardt rammet.)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer