På rekordtid har den svenske statsministeren Magdalena Andersson snudd i synet på NATO og dermed snudd Sveriges forsvarspolitikk på hodet. I mars sa hun at et svensk Nato-medlemskap ville destabilisere Europa ytterligere, i dag undertegner hun en historisk avtale om framtidig medlemskap i Brussel.
Det har definitivt vært noen humper på veien, både på hjemmebane og i Brussel. I NATO sto riktignok jubelen i taket. Finland og Sverige ble ønsket velkomne med åpne armer. Men med ett unntak, Tyrkia. Erdogans krav for å godta svensk og finsk medlemskap var utfordrende for å si det forsiktig. Noen ville kalle det ren utpressing.

- Bruk brevdue neste gang!
Erdogan benyttet sjansen til å gjenta beskyldningene om at Sverige er et tilfluktssted for kurdiske dissidenter og ville dessuten at Sverige trekker støtten til det han kaller kurdiske terrorister. Med vetomakt i hånda kunne han kreve en utleveringsavtale og svenske våpen på kjøpet.
Det fikk han. Ren realpolitikk, ble det sagt. Et svik mot kurderne, mente mange svensker. Men avtalen med Tyrkia som ble undertegnet under NATO-toppmøtet i Madrid for noen uker siden, var langt ifra et rent knefall for Erdogans krav. Formuleringene er så luftige og vage at de knapt forplikter til noe som helst.
Andersson forsikret at den svenske rettsstaten består. Selv om Sverige lover å svare raskt på enhver utleveringsbegjæring fra Tyrkia, er det fortsatt opp til domstolene å bestemme. Sverige er dessuten forpliktet av internasjonale konvensjoner og domstoler. Med andre ord, Sverige kommer ikke til å utlevere kurdere som Erdogan kaller terrorister.
Det likte den tyrkiske presidenten dårlig. Det er ikke slik han er vant til å operere. Hva var vitsen med at politikerne undertegnet avtaler, hvis de lot domstolene få siste ordet? Han truer derfor fortsatt med å legge ned veto mot endelig medlemskap. Men de fleste synes å mene det er et spill for galleriet, og at Erdogan til syvende og sist aldri ville finne på å legge seg ut med resten av NATO, ikke minst USA.
Det betyr likevel at Sverige må gjøre gode miner til slett spill inntil man er fullverdig medlem. Når det skjer, kan svenskene tvert om ta opp problemene de har hatt med Tyrkia. Ifølge svensk sikkerhetspoliti har kurdiske dissidenter blitt truet og banket opp i Sverige. Mistanken er at regimet i Ankara står bak.
For Magdalena Andersson er uansett dagens signering en stor fjær i hatten, og det vises i meningsmålingene. De svenske sosialdemokratene har en oppslutning Jonas Gahr Støre bare kan drømme om. Andersson nyter dessuten stor personlig tillit, langt større enn lederne i opposisjonen, hvor Sverigedemokraterna og Jimmie Åkesson leder an. Og til høsten er det valg i Sverige.