Mai 68 mot mai 68

PARIS (Dagbladet): I kjølvannet av pedofilianklagene mot den legendariske lederen av mai 68, har det foregått en stormende debatt i franske medier om hva som gikk feil ved studentopprøret i Latinerkvarteret.

I kjølvannet av pedofilianklagene mot den legendariske lederen av mai 68, Daniel Cohn-Bendit, har det foregått en stormende debatt i franske medier om hva som gikk feil ved studentopprøret i Latinerkvarteret. Man blir aldri ferdig med det.

  • - 68-slangen biter seg selv i halen, skriver Sébastien Lapaque i Le Figaro. En rekke mer eller mindre kjente intellektuelle er med på selvpiskingen. Alt begynte med at man på ny oppdaget en bok Daniel Cohn-Bendit skrev i 1975, «Den store basaren». Der hadde han flere betraktninger om barns seksualitet og sin egen flørt med dem i erotiske former. Det ble straks skreket: pedofili. Men overraskende mange tok hans forsvar, og sa det var skrevet i provokasjon, i tråd med den seksuelle frigjøringen som også skulle gjelde for barn på den tida.
  • Filmregissøren Roumain Goupil beklager en ren heksejakt. Det er i hvert fall blitt litt av en oppvask.

Ifølge filosofen Jean-Claude Michéa har mai 68 gått til søksmål mot mai 68. Arveoppgjøret om mai 68 kommer særlig av motsetningen mellom studentopprørets prinsipper og dets ofte uante konsekvenser. Om ikke Cohn-Bendit hadde pedofile hensikter, har i hvert fall hundrevis av virkelige pedofile utnyttet ideen om seksuell frigjøring for barn.

  • Ingen nekter for at mai 68 var en betydelig politisk og kulturell bevegelse, som påvirket en hel generasjon. Flere av nøkkelpersonene fra barrikadene, med Røde Dany i spissen, sitter i viktige stillinger i dag. Andre gjeter fremdeles sauer. Men man er gått tilbake på mange av verdiene fra mai 68. Det er ikke lenger forbudt å forby, og man har innsett at det ikke nytter å be om det umulige.
  • For sosiologen Jean-Pierre Le Goff medførte opprøret slutten på en revolusjonær myte, underminerte politikkens etiske og rasjonelle grunnlag, og sådde tvil om mulighetene for en gjenreisning. For ham er arven etter mai 68 «umulig». Den er i hvert fall vanskelig, og strider mot dagens politiske korrekthet. Det er også et åpent spørsmål hvor mye som er igjen av den seksuelle revolusjonen, denne gangen for voksne. Og mai 68-barnas barn kritiserer foreldrene for måten de er oppdratt på. På mange måter er man tilbake i april 68.
  • Det var marki de Sade som først sa «alt som er forbudt er til for å brytes», en forløper for det berømte mai 68-slagordet. Det er interessant å se at han igjen er aktuell på lerretet. Når kommer filmen som opphever alle forbud om mai 68?
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.