Makt og medisiner

Adm.dir. Helge Lund forsøker i gårsdagens Dagbladet å framstille legemiddelselskapene han representerer som de virkelige hvite ridderne i kampen mot hiv og aids.

  • Han lykkes ikke godt. Utgangspunktet for disputten, en rettssak industrien har anlagt mot Sør-Afrikas forsøk på skaffe billige medikamenter mot hiv og aids, viser at legemiddelindustrien først og fremst er opptatt av sin egen profitt.
  • Det er riktig at en del store farmasøytiske selskaper tilbyr land og organisasjoner rabatt på noen av sine produkter. Tilbudene er kommet etter intenst press. Men dette rører ikke ved det fundamentale spørsmålet, nemlig hardt rammede lands mulighet til å omgå patentregler og legemiddelfirmaenes markedsmakt når hensynet til folkehelsa tilsier det. Det er da også åpning for slike unntak i WHOs regler, unntak industrien vil begrense i størst mulig grad. Hva angår den kritiske journalistikken i Dagbladet, så overgår den i alle tilfelle evnen til selvinnsikt og selvkritikk i legemiddelindustrien.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.