KOMMENTARER

Regjeringskabalen:

Mange blir skuffa

Det kan bli en traust regjering uten store overraskelser når Jonas Gahr Støre og hans mannskap entrer Slottsplassen om en måned.

IKKE SOM SIST: Bildet viser påtroppende utenriksminister Jonas Gahr Støre på Slottsplassen i 2005. Denne gang velger han mannskapet selv. Foto: Erlend Aas / NTB .
IKKE SOM SIST: Bildet viser påtroppende utenriksminister Jonas Gahr Støre på Slottsplassen i 2005. Denne gang velger han mannskapet selv. Foto: Erlend Aas / NTB . Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jonas Gahr Støre har grublet lenge på hvilke nye statsråder han skal ta med seg inn i regjering. Han bestemmer, men står ikke fritt til å velge personer bare ut fra personlig preferanse. Regjeringskabalen er en kabal med stramme rammer som ikke Ap-lederen kan overse.

Norges nye regjering entrer sannsynligvis Slottsplassen den andre uka i oktober, etter at Erna Solberg legger fram sitt siste statsbudsjett og med tid til å endre det dramatisk. Men veien fram dit er lang.

NY: Jonas Gahr Støre skal danne en ny regjering. Da vil han ha med seg SP og SV. Vi forklarer regjeringsforhandlingene. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Støres første test som kommende statsminister er om han klarer å samle de tre partiene han helst vil ha med i regjering. Siden Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet nå får flertall i Stortinget, er sjansen stor for at det går bra. De tre partiene – og alle tre partilederne – har sittet sammen i regjering før. Selv om forhandlingene om en felles plattform blir tøff, tror jeg både at de vil komme i land og at den underlige uravstemningen i SV vil støtte prosjektet.

Så må de bli enige om hvor mange statsråder hvert parti skal ha. Her veier både kjøttvekta og posisjonene tungt. Fordi Ap ved valget ble større enn de to andre partiene til sammen, vil de sannsynligvis sitte med halvparten av statsrådene. Tar vi utgangspunkt i en regjering på 20, tror jeg kranglingen vil handle om SV skal få 3 eller 4 statsråder, og Senterpartiet altså 6 eller 7.

Neste punkt er fordelingen av departementer. Her blir det endringer. SV vil ha klima og miljø, men så lenge departementet har ansvaret for rovdyrforvaltningen vil Sp insistere på det samme. Kanskje vil vi få en ny klima- og energiminister, en egen sikkerhets- og beredskapsminister, eller en egen bolig- eller sosialminister.

Så begynner personkabalen. Alle partiene har noen selvsagte navn på blokka. Og når tre partier skal dele på posisjonene, blir det lite plass til uventede navn med wow-effekt.

En norsk regjering forventes alltid å speile vårt langstrakte land, med representanter fra alle landsdeler. I tid der motsetningene mellom sentrum og distrikt – og Senterpartiets oppslutning – øker, er denne forventningen ikke til å komme unna. Derfor er geografi et sentralt kriterium.

På samme måte bør regjeringen helst være et mangfold av ulike bakgrunner, med folk i ulike aldrer og med en jevn kjønnsbalanse. Tida for såkalt blendahvite sammensetninger er også over, regjeringsapparatet må også speile at Norge er blitt et mangfoldig land. Litt spøkefullt kan man derfor si at en ideell statsrådskandidat er en ung, svart, skeiv kvinne i rullestol – som kommer fra en liten bygd i Sogn og Fjordane. Det er plass til et begrenset antall hvite menn over 50 år fra Oslo.

De opplagte statsrådskandidatene kommer i stor grad fra områdene der partiene står sterkest. Sørlandet og Nordvestlandet kan derfor regne med dårligere representasjon rundt Kongens bord når KrF og Venstre går ut til fordel for de rødgrønne. Som Sunnmørsposten skriver, kan Møre og Romsdal stå uten egen statsråd, i sterk kontrast til da Frp hadde fire statsråder fra fylket i samme regjering. Agder frykter det samme, og Agderposten kjører derfor fram ordførerne Gro Anita Mykjåland (Sp) og Robert Cornels Nordli (Ap) som kandidater.

Ingen av de tre rødgrønne partiene har nemlig sine kjerneområder her. Aps sterkeste områder er Oslo og Østlandet, Trøndelag og Nord-Norge. Sp står sterkt i Rogaland, Trøndelag, Innlandet og nå også i Nord-Norge. SV har sine sterkeste posisjoner i byene: Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Partilederne og nestlederne skal alle i regjering, og de kommer alle fra disse stedene – selv om Hadia Tajik fra Rogaland og Anne Beathe Tvinnereim fra Viken er fra hverandres kjerneområder. Men en regjering må representere hele Norge. Det kan bane vei for nevnte Mykjåland, og muligens en Ap-politiker fra Bergen – som Harald Schjelderup, Marte Mjøs Pedersen eller Lubna Jaffery. Demografien taler også for at Oslo byrådsleder Raymond Johansens kandidatur kan ryke, siden Støre og Espen Barth Eide er menn over 50 fra Oslo.

Arbeiderpartiet har ikke lenger noe kvinneproblem. Ingvild Kjerkol, Lene Vågslid, Anniken Huitfeldt og Anette Trettebergstuen har alle lang erfaring og kan gå rett inn i tunge statsrådsposter. SV og Sp har halvparten kvinner av sine toppkandidater, som i tillegg til partiledelsen teller Kari Elisabeth Kaski og Marit Arnstad. Også blant unge talenter står kvinnene sterkt, som Emilie Enger Mehl (Sp), Ina Libak og Tonje Brenna (begge Ap). En rødgrønn regjering bør lett kunne ha en jevn fordeling av kvinner og menn.

Mangfoldet må gjøres større gjennom roller som statssekretærer og politiske rådgivere, her kan folk som Zaineb Al-Samarai fra Oslo Ap og Omar Samy Gamal i Oslo SV være aktuelle navn.

Støre har vært tydelig internt på at han ønsker seg erfarne folk. Alle de tre partiene har høyt kvalifiserte kandidater til alle aktuelle poster. Når alle hensyn er ivaretatt, kan dette bli en solid, men ganske traust regjering - uten de store overraskelsene. Det eneste som er sikkert, er at mange blir skuffet.

Da Hadia Tajik ble kulturminister, var det en verdensnyhet. Hun var tidenes yngste statsråd, og den første med muslimsk bakgrunn. Vi får neppe noen slik nyhet denne gang.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer