DEBATT

Norden og Nato:

Mangler troverdighet

Nordisk forsvarssamarbeid blir av og til fremstilt som et alternativ til norsk Nato-medlemskap. Det er i beste fall naivt.

UNNGÅR STØY: Det er liten grunn til å tro at Sverige og Finland kommer til å søke formelt medlemskap i Nato. De har i realiteten skaffet seg avtaler som langt på vei gjør medlemskap overflødig, skriver tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Foto: Forsvaret
UNNGÅR STØY: Det er liten grunn til å tro at Sverige og Finland kommer til å søke formelt medlemskap i Nato. De har i realiteten skaffet seg avtaler som langt på vei gjør medlemskap overflødig, skriver tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Foto: Forsvaret Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nordisk forsvarssamarbeid blir av og til fremstilt som et alternativ til norsk Nato-medlemskap, bevisst eller ubevisst. John Bergs oppfordring til det nyslåtte regjeringsparti SV om å se den historiske muligheten til å påvirke forsvarspolitikken ved å gå inn for et forsterket samarbeid i Norden må sies å være et utslag av det siste.

RETT NED: Det ser unektelig litt spesielt ut når testpiloten lander jagerflyet av typen F-35b på hangarskipet USS Wasp vertikalt. Video: Lockheed Martin Vis mer

Problemet er at SV – i motsetning til Berg – ser på Nato som et onde i seg selv og noe vi bør ut av, uten å bekymre seg nevneverdig om realismen i det som måtte komme i stedet. Dermed blir han en litt uaktsom ammunisjonsbærer for en sak både han og jeg vil se som i beste fall ganske naiv og i verste fall hasardiøs omgang med landets sikkerhet.

Når han derfor viser til undertegnedes uttalelse under det svenske Folk och Försvars rikskonferanse i Sälen i januar i fjor er det viktig å understreke to ting:

At det er sterk motstand fra en rekke institusjoner i Forsvaret mot et fordypet nordisk forsvarssamarbeid om materiellanskaffelser, logistikk og støttefunksjoner er åpenbart. Det ble nokså tydelig allerede da spørsmålet ble tatt opp første gang for 14 år siden.

Ikke fordi det dreide seg om nordisk samarbeid spesielt, men fordi alle militære organisasjoner er karakterisert ved en iboende konservatisme som reagerer negativt på denne type endringer.

Altså endringer hvor nasjonale fagmiljøers innflytelse over materiellanskaffelser begrenses, eller hvor staber, skoler og forvaltningsorganer blir slått sammen med andre lands – med tap av tjenestestillinger og karrieremuligheter som konsekvens.

Det er derimot ikke riktig at jeg uttalte at Norge bør melde seg inn i det trilaterale forsvarssamarbeidet mellom Sverige, Finland og USA. Mitt poeng var å understreke betydningen av at svensk og finsk alliansefrihet siden 2014 er myket opp dit hen at begge land – foruten å være partnernasjoner i Nato – også har undertegnet en omfattende avtale om forsvarssamarbeid med USA.

Det er derfor liten grunn til å tro at Sverige og Finland kommer til å søke formelt medlemskap i Nato. De har i realiteten skaffet seg avtaler som langt på vei gjør medlemskap overflødig, og unngår dermed både innenriks- og utenrikspolitisk støy.

Sluttreplikken i mitt innlegg var derfor denne: «Skulle NATO utvikle seg i helt gal retning, kommer kanskje diskusjonen om svensk og finsk medlemskap i Nato til å bli erstattet av en diskusjon om norsk innmeldelse i det svenske og finske trilaterale samarbeidet med USA».

Men da snakker vi altså om en hypotetisk forverring av den fragmenteringstendensen det allerede er tegn til blant de europeiske Nato-land, kombinert med det faktum at den eneste allierte med troverdig evne til å unnsette Norge i en gitt situasjon er USA.

Derfor er heller ikke et nordisk forsvarssamarbeid noe annet eller noe mer enn en økonomisk nødvendig og sikkerhetspolitisk gunstig tilrettelegging for amerikansk hjelp.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer